Nedeljko Cubrilovic

– Ključna poruka je da niko nema namjeru da negira počinjene zločine, već da argumentacija i kompletna slika bude upotpunjena novim činjenicama. Prošlo je dovoljno vremena da na osnovu brojnih relevantnih istraživanja i utvrđenih činjenica bude sve ponovo sagledano i utvrđena potpunija i objektivnija istina – istakao je Čubrilović u intervjuu za Srnu.

Govoreći o sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Čubrilović je izrazio očekivanje da će svi poslanici biti prisutni i da će predlagač objasniti materijal na što kvalitetniji način.

– Vidjećemo da li će biti usvojeni zaključci ili deklaracija. Ne treba da budu prevelika očekivanja od sjednice i odluka koje će donijeti Narodna skupština Republike Srpske. Ne želim da prejudiciram kakav će biti konačan stav Narodne skupštine prije rasprave poslanika i prijedloga koji će poslije toga uslijediti – dodao je Čubrilović.

Zaključak članova Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske, podsjetio je on, bio je da na sjednicu budu pozvani članovi Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i da omoguće njenom predsjedniku ili nekom od članova da se obrati u ime Komisije.

Čubrilović je rekao da su dobili izjašnjenja nekih od članova Komisije i da je njihovo viđenje različito, ali da očekuje da ipak dođu do jedinstvenog stava.

Komentarišući stav opozicionih stranaka da Izvještaj Komisije Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine treba poništiti Vlada Republike Srpske i da to zapravo nije pitanje za Narodnu skupštinu, Čubrilović je rekao da opozicija ima pravo da razmišlja na način za koji smatraju da je njima politički koristan.

– Ali, legitiman je prijedlog predsjednika Republike da Narodna skupština održi sjednicu. Kolegijum Narodne skupštine je to prihvatio i sada je suvišno komentarisati bilo šta u tom pogledu – ocijenio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, odluka opozicionih stranaka da se ne odazovu na konsultacije srpskih političkih partija koje je sazvao predsjednik Republike Srpske nije dobra.

– Nije dobro da nismo jedinstveni u vezi sa ovim pitanjem i trebalo bi da svi učestvujemo u raspravi. Ovdje niko nikome ne nameće svoj stav i ne treba bježati od razmjene argumenata, mišljenja i stavova. Nije dobro za Republiku Srpsku i srpski narod da jedan dio njenih političkih predstavnika neće da učestvuje u konsultacijama – istakao je Čubrilović.

On je ocijenio da se ne može govoriti o odgovornosti oko 22.000 ljudi koji su se našli na spisku i dovedeni u vezu sa zločinima počinjenim u Srebrenici.

– Na tom spisku našli su se i oni koji nisu imali direktnu vezu sa Srebrenicom, niti su u to vrijeme bili na tom području. Ne možemo prihvatiti bilo kakav pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti za ratne zločine, jer je odgovornost za njih pojedinačna. Treba procesuirati odgovorne za svaki pojedinačni počinjeni zločin, ali kolektivizacija krivice ne vodi ka utvrđivanju potpunije istine i ostvarivanja pravde – rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ističe da bi sutrašnje zajedanje trebalo da bude posljednje u ovom sazivu, ali da ipak nije siguran da će tako i biti.

– To će zavisiti od eventualnih zahtjeva koji budu upućeni u Narodnu skupštinu za održavanje sjednica. Predstoji nam predizborna kampanja u septembru i nije uobičajeno da u tom periodu budu održavane sjednice Narodne skupštine – kaže Čubrilović.

Sumirajući rad Narodne skupštine Srpske u protekle četiri godine, on je naveo da je Narodna skupština je generalno imala stabilnost u radu i ostvarila zavidne rezultate koji je čine najefikasnijim parlamentom u BiH.

– Mi smo jedini parlament u BiH koji je na vrijeme donosio godišnje budžete i ekonomsku politiku, kao najvažnije dokumente. Donesen je novi Poslovnik o radu i prvu put je usvojen Kodeks ponašanja. Ovim dokumentima omogućili smo efikasniji i funkcionalniji rad parlamenta. U ovom sazivu smo imali i određene novine u djelovanju poslanika poput interpelacija ili pokušaja fizičke blokade rada parlamenta, ali smo uspješno odgovorili na te izazove i obezbijedili da Narodna skupština konstatno funkcioniše u punom demokratskom kapacitetu. Nijednog momenta donošenje zakona i drugih akata nije bilo dovedeno u pitanje i zato mogu da kažem da je Narodna skupština jedna od najstabilnijih institucija Srpske – istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Srpska je i u protekle četiri godine pokazala da je jedini stabilan i samoodrživ državno-pravni subjekt u BiH.

– Njene institucije nesmetano su funkcionisale uprkos brojnim izazovima, nismo imali kriza u funkcionisanju organa vlasti, sve obaveze su izvršavane na vrijeme, nije bilo većih štrajkova… To su pokazatelji da je Republika Srpska najstabilniji dio BiH u kojoj postoji legitima vlast koju je narod izabrao – ocijenio je Čubrilović.

On je uvjeren da će, uprkos raznim najavama koje se mogu čuti, predizborna kampanja proteći u najboljem redu i u demokratskom ambijentu.

– Želim da uputim i određenu vrstu apela na sve političke aktere koji će biti dio predizborne kampanje da se uzdrže od poteza koji će voditi ka podjelama u narodu. Nikakva pojedinačna i kratkotrajna politička korist ne smije biti važnija od stabilnosti i jedinstva srpskog naroda – poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a, dodao je da rezultati istraživanja pokazuju da DNS od osnivanja nije imao veću podršku u narodu.

– To nam daje podlogu za optimizam i da ćemo ostvariti najbolji izborni rezultat na svim nivoima na kojima ćemo nastupiti samostalno. Mi smo potpisali sporazum o podršci zajedničkim kandidatima koalicije SNSD-DNS-SP. Prema tome, DNS daje punu podršku našim zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Uvjereni smo da će oni pobijediti i da ćemo zajedno vršiti vlast i naredne četiri godine – istakao je Čubrilović.