Čubrilović je u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske istakao da Srpska insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma i da zato traži vraćanje nadležnosti i poništavanje 140 donesenih zakona visokog predstavnika.

Čubrilović je dodao da Srpska ne želi sukobe niti rat, ali da ne odustaje od svojih prava koja su joj zagarantovana Ustavom.

Posebna sjednica, kaže Čubrilović, prilika je da Republika Srpska kroz konstruktivnu raspravu donese zaključke koji će omogućiti vraćanje svih oduzetih nadležnosti koje su Srpskoj propisane Dejtonskim sporazumom.

– To bi moglo biti početkom novembra. Sve ono što u NSRS dođe iz Vlade mi smo dužni da razmatramo. Desetine odluka Ustavnog suda BiH ne poštuje Federacija u odnosu na Republiku Srpsku, ali to niko ne primjećuje, ali se primjećuje kada Republika Srpska reaguje na nešto. Govorimo samo o poštovanju zakona i o neumanjivanju nadležnosti Republike Srpske – rekao je on.

Predsjednik Parlamenta dodaje da Srpska ne želi nikakvu vrstu sukoba niti da vraćenim nadležnostima naruši Ustav BiH.

– U Republici Srpskoj ne postoji sagovornik koji kaže da želi sukobe. To dobijamo s druge strane, ali se nama imputira da mi nešto loše želimo da napravimo i zato to niko normalan ne može da prihvati – rekao je Čubrilović.

On je istakao da je zakon koji je nametnuo Valentin Incko važno pitanje koje treba riješiti, kao i pitanje nelegitimnog izbora Kristijana Šmita.

– Kao nametnut zakon on nije dobro došao, da ne govorim o njegovom sadržaju. Bilo bi rješenje da se na postojeći zakon stavi moratorijum kako bi svi pronašli rješenje. Što se tiče Kristijana Šmita, međunarodna zajednica treba da bude svjesna da Republika Srpska samo želi zakonitost unutar BiH – poručio je Čubrilović.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Čubrilović je rekao da je saradnja sa zemljama regiona, posebno Srbijom, donijela mnoge bitne projekte.

– Gradi se auto-put, novi most na Rači, a slijedi otvaranje prelaza u Bratuncu – rekao je on.

Čubrilović ističe da poboljšanje standarda ostaje prioritet.

– Podržaćemo svaku mjeru koja znači smanjenje troškova i građanima i privrednicima. Ima najava da bi moglo doći i do povećanje plata krajem ove ili početkom nove godine, ali konkretno ne mogu još to da potvrdim – rekao je on.

Čubrilović je naveo da će NSRS u narednom periodu prigodnom svečanošću obilježiti trideset godina postojanja, dodajući da je ova najviša zakonodavna institucija najuspješniji parlament u regionu.