Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da oslobađajuća presuda ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.
Čubrilović je najoštrije osudio oslobađajuću presudu koju je Oriću danas izrekao Sud BiH, te istakao da je to nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine.

“To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svjedoka potvrđu sva zvjerstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima”, naveo je Čubrilović.

On je istakao da je drugostepena presuda Oriću zacementirala istinu da pravosuđe BiH sudi isključivo pod uticajem politike, uprkos obavezujućim međunarodnim deklaracijama o profesionalnom i pravičnom sudskom postupku i decenijskim bolnim apelima i vapajima porodica srpskih žrtava da konačno bude utvrđena istina o stradanju njihovih najmilijih i da odgovorni za zločine budu adekvatno kažnjeni.

“Ovo je uvreda za više od tri hiljade srpskih žrtava iz regije Birač. Spaljena srpska sela, ubijeni civili na kućnom pragu, krvavi pir bošnjačke vojske u selu Kravica na Božić 1993. godine i brojni drugi zločini nad Srbima na području Bratunca i Srebrenice očito ne zanimaju ljude u pravosuđu BiH koji ovakvim presudama ruše i najmanje zrno povjerenja u ovoj zemlji”, istakao je Čubrilović.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Oni su bili optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući “Alahu ekber” i ističući ratne zastave.