Oni su poslije potpisivanja tog dokumenta u Domu Narodne skupštine Srbije izrazili zadovoljstvo što je saradnja dva parlamenta podignuta na još viši nivo.

Čubrilović je rekao da je ovaj memorandum nastao kao posljedica specijalnih veza, poštovanja Dejtonskog sporazuma i državne zajednice BiH i svih ingerencija koje ima Srpska kao entitet BiH i koja ima pravo na ovakve potpise.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što se Srpska našla među zemljama kao što su Kina, Rusija i Grčka, koje su istovjetan memorandum potpisale sa Skupštinom Srbije.

“Јa se nadam i vjerujem da će budući parlament i vlast /u Srpskoj/, ma ko to bio, nastaviti saradnju sa Srbijom. To za Srpsku znači život”, istakao je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da su dvije skupštine i u prethodnom periodu odlično sarađivale, a da je saradnja sa parlamentom Srbije bila najbolja od svih parlamenata, sa kojima je Skupština Srpske imala saradnju.

“Moram reći da je ovo najveća saradnja koju u posljednjih nekoliko godina Srpska ima sa Srbijom u svim segmentima života, pa tako i u parlamentarnom”, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, konkretna podrška Srpskoj iz Srbije ogleda se u onom što je Srbija uradila izgradnjom infrastrukturnih objekata, vrtića, domova zdravlja, škola i svega ostalog.

“I tome niko ne daje primjedbe, ni od predstavnika međunarodne zajednice, niti od domaće javnosti”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da Srpska sve svoje odluke ili, kako je precizirao, gotovo sve svoje odluke, kreira u saradnji sa Srbijom, istakavši da je tako i u saradnji dva parlamenta.

“Ta saradnja nam je bila od velike koristi, s obzirom na iskustva Srbije i dugogodišnju tradiciju jer je nama, kao mladoj demokratiji i mladoj skupštini, trebalo mnogo toga”, rekao je on.

Čubrilović je napomenuo da je sve što je bilo neophodno za funcionišasnje parlamenta Srpske naišlo na razumijevanje u Beogradu.

On je izrazio nadu da će se saradnja dva parlamenta nastaviti i poslije parlamentarnih izbora u BiH.

Gojkovićeva je rekla da je potpisani memorandum najviši vid parlamentarne saradnje koji Skupština Srbije može da ostvari sa drugim parlamentom, istakavši da je do sada takav memorandum potpisan samo sa Kinom, Rusujom i Grčkom.

Ona je dodala da je današnjim potpisivanjem zaokružena četvorogodišnja institucionalna saradnja dva parlamenta, izrazivši uvjerenje da će se tako uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Prema njenim riječima, osnovni cilj parlamentarne saradnje dvije skupštine je unapređenje života građana kako Srpske, tako i Srbije.

Gojovićeva je rekla da je sagovornika upoznala o dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnim stavovima o pitanju Kosova i Metohije, izrazivši zahvalnost Srpskoj što u okviru BiH uvijek zastupa stav poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije.