Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD-a Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD-a, Palmer je poručio da Washington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju vanjskopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan.

– Kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD-a budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu – naglasio je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na kojoj je naslijedio Hoyta Briana Yeea, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.