Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je danas u Banjaluci da je dolazak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova posebno važan za Republiku Srpsku jer ovaj entitet s Rusijom ima ”emotivnu vezu”.

Crnadak je govorio o značaju sastanka uz napomenu da je siguran da se Rusija neće miješati u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

”Mogu potvrditi da će ovdje boraviti gospodin Lavrov i da će bit u posjetu Sarajevu, Istočnom Sarajevo u Banjaluci. Izuzetno važan događaj, uvjeren sam da će sutrašnja posjeta kolege Lavrova učvrstiti veze i sa Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom. Jedan je od velikana svjetske diplomatije i siguran sam da će njegov dolazak biti značajan, posebno važno za mene će biti razgovori o političkoj situaciji u BiH”, rekao je Crnadak.

Poručio je da će posjeta Lavrova nema veze s kampanjom koja je u toku.

”Razgovaraćemo i o određenim regionalnim pitanjima. Ima mnogo priča o tome zašto se posjeta dešava tokom kampanje. Ovo što imamo priliku da ugostimo kolegu Lavrova, ali za mene je to znak podrške svima nama ovdje i potvrde našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija neće miješati. Želim da istaknem značaj za mene dolazak Lavrova u Republiku Srpsku. Postoje između Republike Srpske i Rusije emotivne veze. Za mene je dolazak Lavrova posebno važan. Zvanični ručak ćemo imati u Istočnom Sarajevu, a nakon toga će gospodin Lavrov boraviti u Banjaluci gdje će se sastati s predsjednikom Republike”, ispričao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov večeras kasno bi trebao stići u Bosnu i Hercegovinu.