Foto: Facebook

U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vjernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o vjeroispovesti.

Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv “bezbožnih vlastodržaca”.

U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumijevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi vjeroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

– Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udjela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla – ističe otac Goran. 

Prema njegovim riječima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

– Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gdje bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno.

Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: “Crna Gora i Srbija su jedna familija!” i “Ne damo svetinje”.

Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu (foto: SPC u Londonu)
Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu (foto: SPC u Londonu)

Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sljedeće nedjelje.

– Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju – odlučan je Mijatović.

Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu (foto: SPC u Londonu)
Protest Srba ispred ambasade Crne Gore u Londonu (foto: SPC u Londonu)

Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besjedu podrške.

Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”.