“Bio sam najveći zagovornik evroatlantskog, pa samim tim i evropskog puta BiH. Činjenica da nismo usvojili izmjene Izbornog zakona BiH odvukla nas je od ideje da imamo kandidatski status, te da eventualno dođemo u situaciju da nemamo čak ni dopunska pitanja za EU”, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je sa dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH skinuta tačka dnevnog reda koja se tiče migrantske krize u BiH, jer se na sjednici nisu pojavili ni ministar, niti zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

“Prije nekoliko dana okupili smo sve predstavnike relevantnih institucija u BiH koji imaju zakonska zaduženja i nadležnost. Svi smo krajnje ozbiljno shvatili situaciju jer je zaista ozbiljna. Mi moramo nadzirati ko ulazi u BiH, a za to su nam potrebna sredstva i ljudi. Bila je problematika u vezi sa finansijskim sredstvima, ali to će nadamo se biti riješeno”, rekao je Čović.

On je naveo i da danas, prema važećem zakonu, migranti imaju 14 dana da borave na prostoru BiH od trenutka kada zatraže azil.

“Rekli smo da imamo dovoljno snažnu parlamentarnu većinu da to promijenimo. Јoš niko nije dobio azil, jer to su očigledno ekonomski migranti. Mi smo za rok od 24 časa, a ne 14 dana. To znači da migrant bude zadržan na granici 24 časa i da ukoliko ne dobije azil bude vraćen odakle je došao. To je stav moje političke opcije”, kategoričan je Čović.

On smatra da se migrantska kriza zloupotrebljava i da je to danas biznis veći od biznisa narkoticima, te upozorava da bi ta kriza mogla da se pogorša u zimskom periodu.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa početkom izgradnje Pelješkog mosta, iako o tome danas nije razgovarano na sjednici Predsjedništva BiH, Čović je rekao da je ova tema mnogim bošnjačkim političarima poslužila za predizbornu kampanju, jer nema ozbiljnijih tema unutar BiH.

On smatra da će se to vjerovatno nastaviti još nekoliko dana, a onda će doći neke druge teme i izgradnju Pelješkog mosta više niko neće pominjati.

“Јa mislim da je dobro da se taj projekat gradi. On je u interesu BiH, ne samo hrvatskog naroda, nego i cijele BiH. Dao Bog da gradimo više takvih projekata. Kako ćemo mi između sebe usaglasiti pojedine stavove u ime države, to je drugo pitanje. Vjerujem da ćemo u nekom novom sazivu, prije svega, o tome morati da se dogovaramo, da ne izlazimo vani sa stavovima koji su površni u ime jedne stranke, bez obzira na to o kome je riječ”, naglasio je Čović.

On je rekao da na večerašnjem sastanku u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem neće razgovarati o izgradnja Pelješkog mosta, nego o vremenu koje dolazi, o HDZ-u, o zajedničkim investicionim međudržavnim projektima u oblasti poljoprivrede, energije i industrije.

Čović je napomenuo da nijedna institucija iz BiH nikada nije zatražila od Hrvatske da obustavi izgradnju Pelješkog mosta.

“Uostalom, zar bi Evropska komisija dozvolila da 80 odsto njihovih sredstava bude dato za izgradnju tog projekta, a da sve nije formalno-pravno čisto?”, upitao je Čović.

Čović je odbacio mogućnost da neko iz BiH tuži Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta.