Odgovarajući na pitanje da li u nedjelju putuje u Brisel, Čović je rekao da je sve još u pregovorima.

– Zavisi ko će biti pozvan, u jednoj varijanti rečeno je da će biti pozvani svi predsjednici stranaka u parlamentu BiH, odnosno da je to ideja, pa potom da će biti pozvana tri člana Predsjedništva BiH. Јa sam vrlo jasno rekao da neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva i da neću staviti potpis na bilo kakav dokument sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH – rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je poručio da je HDZ BiH i HNS dobio odluku Ustavnog suda BiH koja jasno govori da pitanje Izbornog zakona BiH nije pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

– U iduću srijedu imaćemo sjednicu Doma naroda i to će biti prva tačka. Uvjeren sam da će to proći. Odluka Ustavnog suda jasno govori o poziciji legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Stavili smo ad akta želje nekih da pričaju o građanskoj državi i transformaciji BiH u kojoj će se ugasiti puni nivo vlasti, a nama zamjeraju kada govorimo o transformaciji BiH u skladu s Ustavom – naveo je Čović.

Komentarišući odluku američke administracije da na crnu listu stavi predsjednika Federacije i potredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavaru, Čović je rekao da je HDZ BiH dao jednoglasnu podršku radu predsjednika FBiH koji štiti Ustav i zakone FBiH.

– Čuvao je FBiH da funkcionše kao normalniji dio institucija BiH. To je potpuno pogrešno izabrana osoba kada govorimo o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju – rekao je Čović.