– Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Savjet ministara mogao profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure – rekao je Čović za “Glas Srpske”.

Čović je naveo da će HDZ insistirati na finansijama, inostranim poslovima i bezbjednosti.

On je istakao da u ovom trenutku ne vidi šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Savjet ministara treba da bude proširen sa novim ministarstvima.

Kada je riječ o navodnoj aferi “Selefije” i šta stoji iza toga, Čović je rekao da takve afere ne bi bilo da su institucije BiH korektno reagovale, u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Da te afere stvarno ima, ne bi danas o njoj svi ćutali. Kada smo stavili do znanja da se na to mora institucionalno odgovoriti, onda su se svi, koji su spekulisali sa kafanskim i medijskim informacijama ili navodima, lagano povukli – objasnio je Čović.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je rekao BiH nije spremno dočekala talas migranata, te da se bez dobre saradnje sa susjedima ne može napraviti dobar posao.

– Danas niko pouzdano ne zna reći koliko je ljudi u BiH došlo iz svijeta, jer uopšte nemamo kontrolu nad njima. To dovoljno govori o neozbiljnosti ovog prostora i tu ćemo se morati mnogo ozbiljnije nego do sada angažovati – smatra Čović.

Odnos BiH sa susjednim zemljama, lider HDZ-a BiH ocijenio je dobrim, stabilnim, prijateljskim, te istakao kako je saradnja sa Srbijom duže vrijeme u naprektu i da mu se čini da postoji dobra volja da otvoreni problemi budu riješeni u skorijem vremenu.