Pres konferencija Dodika, Čovića i Izetbegovića (Foto: I.Š./Klix.ba)

Čović je naglasio da je to možda i preoptimistično, ali da je neophodno da tri političke opcije, koje dogovaraju budući saziv Savjeta ministara, u narednih dan-dva dogovore kratku izjavu.

“Ako tri političke opcije u narednih dan-dva uspiju dogovoriti izjavu na tragu onog što je danas razgovarano nema nijednog razloga da u preostalih 20 dana, koliko ima zakonskog vremena, kad predsjedavajući Savjeta ministara bude imenovan, to ne bude završeno”, izjavio je Čović novinarima.

On je naveo da je tokom sastanka bilo riječi i o drugim temama, ističući da je neophodno da što prije bude konstituisan Savjet ministara da bi se moglo raditi na ekonomskim reformama, saobraćajnoj infrastrukturi, ali i drugim pitanjima.

“Očekujemo da kratka izjava bude zaista kratka, a ne prepisivanje. Osnova treba da je Ustav i zakon u BiH koji jednostavno traba da se ubrzano sprovode posredstvom Savjeta ministara”, naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se partneri razumijeti i u vezi sa raspodjelom resora, da bi i tu, kako je naveo, postojala uravnoteženost u odnosnu na sve šta SDA, HDZ i SNSD imaju kao ambiciju.

Čović je dodao da je danas napravljen iskorak u razumijevanju lidera ovih političkih partija, ali da treba sačekati dan-dva i vidjeti kako će zajednička izjava proći.