Čović u dopisu upućenom Izetbegoviću ističe da je u četvrtak, 20. juna, službeno informisan o zahtjevu predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju hitne sjednice Doma, a dan kasnije primio je i Izetbegovićev poziv za održavanje hitne sjednice.

“Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, iznenađen sam načinom na koji je iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, očigledno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, sa ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće je očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice”, navodi se u Čovićevom dopisu.

On je pozvao Izetbegovića “da se svi suzdrže od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji ne vode dogovoru i saradnji, neophodnim za stabilizaciju prilika u BiH”.

Za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda parlamenta BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.