Foto: SRNA

Čović je dodao da očekuje sutra manevar iz Predsjedništva BiH, da se dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a da se kroz neku drugu fazu taj proces ponovo kompromituje.

* Drugim riječima, za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice napravile zajedničko razmišljanje o budućnosti BiH, dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom sprovesti – rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

On je naveo da je fokus nepotrebno prebačen na Predsjedništvo BiH i da se o Savjetu ministara i programu predsjedavajućeg treba izjasniti Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je napomenuo da je u sporazumu koji su 5. avgusta potpisali predsjednici HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a definisano sve u vezi sa evroatlantskim putem, ekonomskim reformama, izbornim zakonodavstvom, mehanizmom koordinacije, da je do kraja usaglašen ekonomski i socijalni paket, te raspodjela resora.

– Želja je bila da se do kraja ove sedmice u parlamentu potvrdi Savjet ministara i uspostave sve komisije zakonodavne vlasti. Učinićemo sve da tako bude – rekao je Čović.

On kaže da mu nije jasno zašto je nekome trebalo da nakon sporazuma otvara pitanja koja su zatvorena na sastanku stranačkih lidera i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

– Mogu samo nagađati. Činjenica da neko provjerava kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, kojeg još nema dovoljno govori o političkim igrama i spinovima. Dobili smo institucionalni odgovor da nema nikakvih prepreka. Otvarati sve karte bili bi politički naivno, ali moguće je da se ovaj prvi korak izmjesti iz ove u neku drugu instituciju, zakonodavnu – rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako Predsjedništvo sutra ne imenuje Zorana Tegeltiju za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Čović je rekao da u BiH već postoji kriza nesagledivih razmjera jer godinu dana od izbora nije formirana vlast.

– Neko je želio usmjeriti medijsku pažnju na Predsjedništvo i priču o uslovljavanjima – rekao je Čović i dodao da bi sve osim uspostavljanja vlasti u narednih nekoliko dana bilo krajnje neodgovorno.