Foto: SRNA

Punih pet mjeseci imamo sve preduslove za formiranje Savjeta ministara, ali od toga neće biti ništa do 14. septembra kada se održava Kongres SDA – rekao je Čović nakon današnje sjednice stranačkog Predsjedništva, održane u Mostaru, dodavši da će poslije toga krenuti akcije potencijalnih partnera.

Napomenuo je da je za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH sve spremno i da je Izborni zakon jedini uslov HDZ-a BiH.

– Izbor SDA je Fadil Novalić. Izbor HDZ-a je Јelka Milićević. Predložen je jedan set reformi. Prvi zakon u tom setu je Izborni zakon. Očekujemo da ćemo naredne godine pobijediti na izborima u Mostaru – istakao je Čović.

On je ponovio da “između dvije stranake još uvijek ima hemije”.

Kada je riječ o Aluminiju, poručio je da institucije ne mogu da se miješaju u istragu vezanu za borbu protiv kriminala i korupcije, osim u oblastima u kojima su nadležne.

– Politika se u to ne smije miješati. Neću komentarisati njihov rad. Očekujem vrlo brzo reakcije kada je riječ o Aluminiju – poručio je Čović.

Dodao je da su razgovarali s upravom Aluminija, da postoji jasna dinamika i da nema prolongiranja. Naveo je da bi program restrukturisanja trebalo da bude završen do 31. jula i da će na narednoj sjednici biti predstavnici Vlade FBiH.