Govoreći o pobjedi Komšića koji je dobio 225.500 glasova dok je Čović dobio 154.819 glasova, lider HDZ-a je kazao da je predsjednik DF-a “marioneta”.

“Ne bih ja rekao da će on mene naslijediti uopće, to je nemoguća misija da naslijedi mene. Da će biti u nekom uredu tamo, to je moguće. Ne bi mu bilo prvi put, morat će neke slike vratiti i sve ono što je bilo. Nemam nikakvog posebnog stava, čak bih rekao da je on jedna mala marionetica, jedan mali alatić u rukama ove politike o kojoj smo govorili. Pogodan alat, takvih smo mi kroz povijest na ovim našim širim prostorima u zadnjih 40 godina više, nije to prva osoba koja se tako pojavljuje. Bio bih nekorektan ako bih ja danas bilo što kazao loše, nije to moj stil, protiv bilo koga pa i protiv Komšića. On je danas tu, mjesto koje mu ne pripada, niti je legalan niti je legitiman. Imamo odluku Ustavnog suda koja govori o legitimnosti predstavljanja”, kazao je Čović na RTRS-u.

On kaže da je stav HDZ-a BiH da nema formiranja vlasti dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH jer je to za ovu stranku, ali i za BiH, pitanje svih pitanja.

“Naravno da ćemo se prilagođavati potrebama političkog trenutka u BiH, ništa ne smijemo zaustaviti, niti je ovo bilo kakva blokada, ovo je inicijativa za BiH”, ističe Čović.

Prema njegovim riječima, mora se zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog u BiH, čime se štiti i BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

“Moramo se do kraja vratiti izvornom Dejtonskom sporazumu, jer ćemo bez njega imati ovakve eksperimente koji će zaustaviti sve što smo stavili sebi u program kada je riječ o EU”, napominje Čović.

Čović je dodao da će HDZ BiH koalirati sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizovati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.