Čović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HNS-a naveo da je HNS informisao o pritiscima koji se u posljednjih petnaestak dana prave prema Savjetu ministara, naročito, prema ministru finansija.

– Stav HNS-a je dosljedno poštovati zakon, da niko nema pravo tražiti od bilo kojeg ministra kršenje zakona, šta god da je izgovor – istakao je Čović.

On je naglasio da neće podleći pritisku i kršiti zakon.

– Ne treba nam nikakav tumač, dovoljno imamo instrumenata ove države da kažu kad je nešto protivzakonito i vrlo jasno smo se danas opredijelili za to do podržavamo naše institucije i zakone – naveo je Čović.

Govoreći o jučerašnjoj izjavi lidera SDA Bakira Izetbegovića, Čović je rekao da vidi da je Izetbegoviću isteklo vrijeme.

– Što se tiče džihad politike koja se ugradila u kampanju, ne želim je komentarisati, ni Izetbegovića ni bilo koga drugog. On o manjinama već duže vrijeme priča, on vidi vrlo jasno da mu je isteklo vrijeme po puno elemenata vođenja politike na način na koji je vodi. Pokušaj prikrivanja kroz građansko ostvarenje unitarnog, a to sam rekao predstavnicima međunarodne zajednice, najbolji je put da se sruši BiH. To je najozbiljniji udar na BiH i rušenje ustavnog poretka BiH. To je brutalna izmjena sadašnjeg Ustava BiH – istakao je Čović.

On je poručio da Hrvati imaju “dovoljno pravo da konzumiraju sadašnji Ustav, a i predlagati novo uređenje BiH kroz parlamentarnu proceduru”.

Upitan za odluku Ustavnog suda BiH o tome da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, Čović je rekao da će zakazati sjednicu kada odluka dođe, te izrazio uvjerenje da će Dom naroda usvojiti taj prijedlog.

Čović je ponovio da sve stranke okupljene oko HNS-a zajedno idu na izbore, a da će HDZ BiH predložiti kandidata za člana Predsjedništva BiH.