– Kada bi Dodik bio jedini problem BiH, to bi se lako riješilo. Mislim da su problemi mnogo složeniji, višeslojni i da je izvorište pravih problema mnogo dalje od Dodika – rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Čović smatra da se Šmitov izvještaj ne razlikuje previše od ranijih iz OHR-a, osim što “ima malo više retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme”.

Na pitanje da li strahuje od vojnog sukoba u BiH, Čović je rekao da je moguće da je Šmit pretjerao u tim procjenama, ali i da svako normalan treba da strahuje od bezbjednosnih iskušenja, te dodao da retoriku treba prilagoditi “evropskim potrebama i sređivanju stanja u BiH”.

– U tom izvještaju je tačno da imamo krizu koju nismo imali vjerovatno u posljednjih 25 godina od Dajtona. Ponovo je retorika huškačka, ponovo se govori čak o mogućnosti izbijanja sukoba, ugroženosti tog bezbjednosnog aspekta, ali oni ključni elementi koji su doveli uopšte do te retorike su potpuno odbijeni i ostavljeni po strani – rekao je Čović za Novu TV.

Čović kraj krize vidi u rješavanju osnovnih stvari, kao što su funkcionisanje pravne države, prava Hrvata i promjena Izbornog zakona.

– Kad su Hrvati u pitanju, zadnjih pet, šest godina nalazimo se u situaciji da se moramo boriti za svoj opstanak, da očuvamo svoj integritet, konstitutivnost – istakao je Čović.

On smatra da Hrvati ne smiju dočekati 2022. godinu s postojećim Izbornim zakonom, ali kaže da i dalje ima optimizma da će prije svega lider SDA Bakir Izetbegović razumjeti da neće moći više birati Hrvatima legitimne predstavnike u Domu naroda.