Foto: BETA
Čović je naveo da, kada je riječ o formiranju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, ne treba stavljati policijske strukture u kontekst neke suprostavljenosti ili takmičenja.
On je za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da evropske bezbjednosne standarde treba pratiti i kada je riječ o svim ostalim aspektima policijskog djelovanja.
“U Federaciji BiH /FBiH/ kantoni imaju relativnu autonomiju odlučivanja o tim pitanjima, tako da nema puno prostora za FBiH da se bavi tim pitanjima, već isključivo u svrhu politizacije i opet neke vrste bošnjačkog `takmičenja u domoljublju`”, smatra Čović.
Govoreći o formiranju vlasti na niovu BiH, Čović je ocijenio da se bošnjačka uslovljavanja odnose na neke druge kalkulacije izvan Savjeta ministara i nastojanja da se ojača pozicija na nekim drugim nivoima, te izvuku dodatni ustupci što je neopravdano, nelogično i kontraproduktivno.
“Izgubljeno je dragocjeno vrijeme koje smo mogli da posvetimo izmjenama Izbornog zakona i reformama. Mislim da je cilj bošnjačke strane da se ovi procesi odugovlače kako bi se i ovaj put izbjeglo rješavanje ovih pitanja. Naravno da to nećemo dopustiti”, poručio je Čović.

On je ocijenio da postoji više razloga zašto bošnjacima predstavlja problem višegodišnja borba Hrvata za ravnopravnost, te da su s tim u vezi i pokušaji revizionizma koji se naslanjaju na određene odluke OHR-a koji je nametnutim odlukama podsticao unitarističke tendencije.