Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.

“Ne ulazim u to šta je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći – nema boljeg patriotizma od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobilizovanja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rješenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepovjerenje koje jača”, kazao je Čović.

Govoreći o opasnosti da plate i penzije u FBiH ne budu isplaćene ukoliko sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH ne bude održana do 1. februara, Čović je rekao kako smatra da nema prepreka da u narednih sedam dana bude formiran i drugi dom Parlamenta FBiH.

“Rješenje će naći predsjednik FBiH zajedno s vlastima, a naše je da pomognemo da se uspostavi Dom naroda i imamo Parlament u punom sazivu koji može izglasati budžet. HDZ će dati svoj doprinos da predstavnici gdje ih mi biramo, njih 12-13, budu izabrani prvog”, zaključio je Čović.