Foto: SRNA

Čović je pojasnio da su pri izradi sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH bila primarana dva cilja – izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije i izrazio nadu da se ovog puta, nakon što su potpisani principi djelovanja ministara i svih nivoa vlasti u BiH, neće moći izbjeći formiranje vlasti bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave.

S obzirom na to, da opozicija sa svih strana, i bošnjačke i Republike Srpske i hrvatske, tvrdi da je sporazum trojice lidera SNSD, SDA i HDZ neodrživ, Čović kaže da ne vjeruje da se može napraviti veći nivo usaglašenosti.

Istakao je da je cilj uspostaviti vlast, pristupiti pregovorima s EU i nadmašiti istočne susjede u procesu pristupanja.

Komentarišući stav SDP BiH i Naše stranke koje smatraju da će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH, Čović je za HRT rekao da političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama.

– Ono što mi želimo jeste da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim nivoima u BiH, što je vrlo jasna Ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod insistiraćemo na tom predstavljanju – naglasio je Čović.