Foto: SRNA

Ćosić kaže da su realizovani ili su u toku svi projekti koji su građanima obećani, naglašavajući da je to rezultat zalaganja lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske, ali i podrške Vlade Srbije.

 

Foto: SRNA

“Izgradnja sportske dvorane, koju sa po 2.000.000 KM finansiraju opština i Vlada Republike Srpske, napreduje, a uskoro treba da počne i postavljanje krovne konstrukcije. Mnogo posla na dvorani je već urađeno iako se to ne vidi, jer su unutrašnji radovi.

Očekujemo da će u ljeto naredne godine dvorana biti u potpunosti funkcionalna, zajedno sa poslovnim centrom u kojem bi trebalo da bude zaposleno oko 50 ljudi”, rekao je Ćosić Srni govoreći o realizaciji obećanja datih u predizbornoj kampanji na lokalnim izborima 2016. godine.

On je dodao da će za potpuni završetak izgradnje i opremanje sportske dvorane biti potrebno još oko 1.000.000 KM, o čemu će sa Vladom Republike Srpske biti naknadno razgovarano.

Prema njegovim riječima, najveći dio Trga Srbija, čiju izgradnju u potpunosti finansira Vlada Srbije sa 2.000.000 KM, biće završen do kraja godine, osim dijela koji je uslovljen završetkom radova na sportskoj dvorani, dok gradnju javnog parkinga ispred dvorane finansira opština sa 600.000 KM.

Foto: SRNA

Ćosić je istakao da će naredne godine Istočno Novo Sarajevo, ali i cijela Sarajevsko-romanijska regija imati moderno i potpuno funkcionalno pozorište.

“Završetak pozorišta finansira Vlada Republike Srpske sa 2.000.000 KM, dok je u ranije faze izgradnje opština uložila oko 4.000.000 KM”, pojasnio je načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Foto: SRNA

Ćosić je napomenuo da opština sa 1.200.000 KM finansira izgradnju nove Dečanske ulice duge 1.150 metara koja bi trebalo da bude završena do kraja godine, te sa 350.000 KM gradnju ulice koja vodi u novu poslovnu zonu.

On je naveo da je izgradnja objekata u poslovnoj zoni već započeta i da očekuje da će u ovoj godini biti izgrađeno pet do šest objekata.

 

Ćosić je podsjetio da je u Tvrdimićima izgrađen amfitetar “Beli vuk” koji je sa 96.000 KM finansirala opština, i dva lovačka doma, te najavio da će ove godine biti napravljeno igralište i raspisan javni poziv za strateškog investitora za izgradnju stambenih objekata.

“Naša obećanja bila su vezana i za novi gradski park, tako da će tender za njegovu izgradnju biti raspisan za mjesec dana. Projektovanje je pri kraju i naredne godine trebalo bi da bude u potpunosti završen. Opština je već obezbijedila 400.000 KM za prvu fazu izgradnje”, kaže Ćosić.

Prema njegovim riječima, kao što je i obećano, opština je prošle godine izgradila dva igrališta – u Karađorđevoj ulici koje je koštalo 110.000 KM i na Vranješu, u vrijednosti od 47.000 KM, te pomogla izgradnju dva hrama – Svetog Varnave na Vranješu i Svete Angeline u Tilavi.

On je najavio da će uskoro početi rekonstrukcija Ulice Đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića vrijedna skoro 400.000 KM, te dodao da je zaključen ugovor i za završetak dionice od Ulice Vuka Karadžića do Petine zemlje, čime će ta saobraćajnica u potpunosti biti rekonstruisana.

“Za sanaciju saobraćajnice prema Vracama Vlada Republike Srpske obezbijedila je 400.000 KM, dok mi sa 150.000 KM radimo trotoare i LED rasvjetu. Do kraja naredne godine kompletna opština će sa nekih 2.200 sijalica sijati u punoj LED rasvijeti”, rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kada je riječ o putevima u mjesnim zajednicama i selima, Ćosić je naveo da je cilj opštinske uprave da budu asfaltirane sve saobraćajnice kako do kraja 2020. godine na prostoru Istočnog Novog Sarajeva više ne bi bilo makadamskih puteva.

“Jedan kružni tok je završen, očekujem da ove godine uradimo i kod Foto `Vasića`, a naredne godine nadam se da ćemo završiti i kružni tok kod Tržnog centra `Tom`”, istakao je Ćosić.

Ćosić je naglasio da je u naselju Tvrdimići nekoliko puta ojačavan vodovodni sistem, dok će problem vodosnabdijevanja naselja Klek uskoro biti riješen.

Govoreći o statusu gradskog muzeja, Ćosić je rekao da je objekat zatvoren i zaštićen od propadanja, te izrazio nadu da bi naporima opštinske uprave i uz podršku Vlade Republike Srpske mogao biti završen do kraja naredne godine.

“Ono što smo obećali, mi ispunjavamo, kao što je i redovni sistem podsticaja, stipendiranja, redovan rad sa zajednicama etažnih vlasnika, kao i pozivi nevladinim organizacijama”, naveo je Ćosić, ističući da se posebna pažnja posvećuje osjetljivim kategorijama društva.

Jedini ranije obećavani projekat na kojem se još ne radi, naglašava Ćosić, je akva-park, koji je obećan tokom predizborne kampanje 2012. godine, a u čiju izgradnju se opštinska vlast samostalno nije smjela upustiti pa je to stavljeno na stendbaj režim.