Foto: SRNA

– Siguran sam da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kroz svoju istragu već utvrđuje razloge i uzroke požara, kao i nečiju odgovornost. Siguran sam da će ih ubrzo otkriti – rekao je Ćosić.

Podsjetio je da je SDS i te kako kriv za propast brojnih preduzeća, naročito u Istočnom Sarajevu, kao i za veliki broj preduzeća koja su prije Dejtonskog sporazuma imala sjedište u Srpskoj, a onda pripala Federaciji BiH.

– Mislim da političiti u momentu kada imamo dalju devastaciju imovine bivšeg RAOP-a, koje je odavno privatno vlasništvo, treba zaboraviti. Danas optuživati nekoga potpuno nesuvislo i neargumentovano da pokušava da prikrije neki tzv. kriminal je, čini mi se, stara SDS-ova matrica po principu “držite lopova”, a to je onaj ko to izgovara – smatra Ćosić.

On je objasnio da je osnovni cilj njegovog oglašavanja u protekla dva dana bilo nastojanje da informiše i zaštiti stanovništvo čiji su životi i imovina mogli biti ugroženi od posljedica požara.

Ćosić je naveo da ni u jednom momentu nije govorio o tome da su posljednji proizvodi iz RAOP-a izašli 2015. godine poslije niza pokušaja da se to preduzeće oživi i zaposli određen broj radnika.

Prema njegovim riječima, tadašnji vlasnici nisu uspjeli u tom poslu i od tada je krenuo proces uništavanja onog što je ostalo u RAOP-u.

Ćosić je rekao da kao načelnik opštine i kao pripadnik jedne političke opcije, ni u jednom trenutku nije želio da se ponovi da kompletno društvo snosi odgovornost što RAOP nije uspio da povrati stari sjaj i poslovanje.

– Nikada sebi ne bih dao za pravo, kao što su to oni učinili, da nekog optužujem za neku vrstu kriminala bez konkretnih dokaza, pogotovo u ovom slučaju – naglasio je Ćosić.

On je veliku zahvalnost uputio Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Istočno Sarajevo, Vatrogasnoj brigadi Sarajevo i EUFOR-u koji su učestvovali u gašenju požara u krugu bivše fabrike Energoinvest-RAOP.