Foto: SRNA

Ćosić je večeras, pred početak svečane akademije povodom Spasovdana – krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo, rekao novinarima da je opštinska uprava posvećena infrastrukturnom razvoju i saradnji sa ostalim segmentima društva.

On je rekao da je u periodu između dvije slave urađeno je mnogo – nastavljena je izgradnja sportske dvorane, započeta gradnja gradskog trga, pozorišta, priprema se gradnja gradskog parka na 12.000 metara kvadratnih, novih igrališta.

Ćosić naglašava da je riječ o kapitalnim projektima čija realizacija zahtijeva duži period.

“Konastatntno unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu, kako lokalne saobraćajnice, tako i regionalne u saradnji sa Vladom Republike Srpske”, ističe on.

Ćosić kaže da je opštinska upreva, zajedno sa svojim ustanovama i preduzećima potpuno stabilna i da vodi brigu o svakom segmentu društva.

Na večerašnjoj svečanoj akademiji uručena su priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima za razvoj ove lokalne zajednice.

Povelja opštine dodijeljena je Opštinskoj boračkoj organizaciji i građevinskom preduzeću “Akvamontmerc”.

Opštinska plaketa dodijeljena je Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, koja se posljednjih godina u više navrata dokazala kao jedan od osnovnih stubova koji podržava razvoj i obezbjeđuje lokalnu zajednicu.

Plakete su dobili istaknuti kulturni radnik i osnivač “Forum teatra” Vitomir Mitrić, novinar i portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta, kao i nastavnik geografije Dragan Uljarević, koji stručnim, pedagoškim i humanim pristupom u radu doprinosi obrazovanju i vaspitanju mladih.

Kerleta je zahvalio odbornicima koji su na svečanoj sjednici Skupštine opštine jednoglasno donijeli odluku o priznanjima, ističući da ga dodjeljena plaketa obavezuje da da što veći doprinos na promociji opštine.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak istakao je da je opština prepoznala i nagradila dugogodišnji rad ove organizacije i da im je to motivacija za nove projekte kada je u pitanju boračka populacija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici institucija Republike Srpske, BiH, akademske zajednice, te privrednog, javnog i kulturnog života.

Obilježavanje krsne slave Spasovdana sutra ujutro počeće služenjem liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama, nakon koje će na Vojničkom groblju na Vracama u 11.00 časova biti obilježen dan Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Slavski obred i ručak biće upriličen u restoranu “Bob” u Miljevićima u 12.00 časova, slavska litija trebalo bi da krene ispred zgrade opštine Istočno Novo Sarajevo u 18.00 časova, a nakon toga predviđeno je polaganje cvijeća na Spomeniku “Slava Srpskom borcu”, preko puta opštine.

Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva “Slavija” biće održan u Sportskoj dvorani “Slavija” u 20.00 časova.

U petak, 7. juna, u Lovačkom domu na Tvrdimićima s početkom u 12.00 časova biće održan istorijski čas, dok će u Parku Gavrila Principa u 20.00 časova biti upriličen koncert grupe “Galija”.

Spasovdanske svečanosti biće završene u subotu, 8. juna, manifestacijom Dani izvorne pjesme u prostorijama Mjesne zajednice Toplik-Tilava u 17.00 časova.