CNN podnosi tužbu protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekoliko njegovih pomoćnika. Traže vraćanje akreditacije za Bijelu kuću reporteru Jimu Acosti.

Tužba je odgovor na postupak Bijele kuće, koja je suspendirala Acostinu novinarsku akreditaciju. U tužbi se navodi da je zabranom povrijeđen CNN-ov i Acostin prvi i peti amandman američkog ustava.

CNN tuži Trumpa, šefa kabineta Johna Kellyja, glasnogovornicu Bijele kuće Sarah Sanders, njezina zamjenika Billa Shinea, šefa tajne službe Josepha Clancyja i službenika koji je Acosti oduzeo akreditaciju prošle srijede, a čiji je identitet nepoznat.

Glasnogovornica Sanders kazala je da je Acosti akreditacija oduzeta zbog “neprimjerenog ponašanja” na konferenciji za novinare predsjednika Trumpa, dok CNN i brojni drugi novinari odbacuju te tvrdnje, smatrajući da mu akreditacija mora biti vraćena.

CNN je u petak Bijeloj kući poslao službeno pismo u kojem traže vraćanje Acostine akreditacije te upozoravaju na moguću tužbu ukoliko to ne bude učinjeno.

Osim vraćanja aktreditacije, CNN se nada i presudi koja bi Bijeloj Kući onemogućila ponovno oduzimanje akreditacije.

CNN naglašava da bi Trumpova administracija na sličan način mogla ‘napasti’ i druge medijske kuće, kako danas, tako i u budućnosti.

“Iako se tužba specifično odnosi na CNN i Acostu, ovo se moglo dogoditi bilo kome”, rekli su.

“Ako ništa ne poduzmemo, Bijela kuća mogla bi stvoriti neugodno okruženje za bilo kojeg novinara koji pokriva izabrane dužnosnike.”

Tijekom predsjedničke kampanje, Trump je za CNN izjavio da neće izbacivati novinare iz Bijele kuće. Ipak, promijenio je mišljenje nakon ulaska u Bijelu kuću. U svibnju je na Twitteru objavio pitanje “Treba li oduzimati akreditacije?”.

Dva dana nakon što je Acosta stavljen na ‘crnu listu’, Trump je ponovio prijetnju i izjavio “Moglo bi se dogoditi i drugima”.