Foto: RTRS

Povodom sutrašnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Briselu, gdje će visokim zvaničnicima EU predati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Košarac je rekao da je vidljivo da su istitucije Srpske prednjačile u odgovaranju na određena pitanja iz Upitnika.

– Vidljivo je da su istitucije Republike Srpske u prethodnom mandatu izrazile visok stepen razumijevanja s ciljem afirmacije ustavne nadležnosti Republike Srpske i da bez Srpske nema nikakvih rješenja – rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da su veoma jasne poruke Brisela da BiH treba da dostavi odgovore na Upitnik i da EU to ne uslovljava nekim drugim stavovima i pitanjima o kojima očigledno ne postoji zajedničko mišljenje i rješenje u BiH.

– Tu, prije svega, mislim na aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i NATO integracije – rekao je Košarac.

On je dodao da postoji odlučnost da se, u skladu sa svim preuzetim obavezama i ustavnim rješenjima, radi na približavanju BiH Evropskoj uniji, što je jedan od imperativa i političkih ciljeva Republike Srpske.

Košarac je izrazio uvjerenje da će na tom putu imati partnere na nivou BiH, kako bi zajednički radili na tome, vodeći računa o zaštiti ustavnih kompetencija Srpske.

– Potrebno je prestati vršiti različite vrste pogrešnih prevoda evropskih integracija. Mi smo bili svjedoci da je bošnjačka komponenta u praksi, često potpomognuta OHR-om, radila na tome da evropske integracije predstave kao potrebu za centralizacijom institucija BiH – upozorio je Košarac i dodao da je Srpska protiv centralizacije institucija BiH.

Košarac je naglasio da postoji dejtonski okvir koji omogućava da se zajednički radi na važnim pitanjima, a da se pri tome čuva interes Srpske, ali i Federacije BiH i da zajednički nivo bude taj faktor koji će u skladu sa Ustavom BiH biti jedna vrsta kohezije svih interese oba entiteta u BiH i sva tri konstitutivna naroda.