Sarajevo, BiH - 28. novembar 2022: Sastanak komesara Evropske unije za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija s članovima Predsjedništva BiH. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa komesarom Evropske unije (EU) za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem koji se nalazi u posjeti Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Varhelji je danas stigao u službenu posjetu BiH nakon što je prošle sedmice izjavio kako se nada da će Bosna i Hercegovina u decembru dobiti kandidatski status za EU.

Varhelji se prvo sastao sa članovima Predsjedništva BiH, a potom će se susresti s predsjedavajućim Savjeta ministara i njegovim zamjenicima.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti evropski put BiH i reforme koje je potrebno provesti s ciljem dobijanja kandidatskog statusa.

Varhelji će takođe održati sastanke i u kontekstu podrške EU-a Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i svjedočiće ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) po pitanju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka.