Iz Nove navode da ti dokazi i činjenice svjedoče o antisrpskom i antipravoslavnom karakteru crnogorskog režima, te da je reagovanje crnogorskog premijera Duška Markovića na Dačićevu izjavu oštro i isfrustrirano.

“Dačić nije rekao ništa izvan onoga o čemu je razgovarao sa liderom Nove Andrijom Mandićem, a što već ranije nisu saopštili i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i vodeći srpski intelektualci i političari. To nije tajna i o tim podacima su upoznati svi zainteresovani, među kojima je svakako i državni vrh Srbije. Očigledno je bilo važno da se uvrede na račun srpskog ministra spoljnih poslova pošalju baš iz `prijateljske` Albanije”, naveo je u saopštenju član Predsjedništva Nove srpske demokratije Јovan Vučurović.

On je istakao da se ovako samo šalje žalosna poruka da crnogorska vlast ne smije da progovori na brutalne uvrede koje im saopšti neki moćni pojedinac, kao što je predsjednik SAD Donald Tramp, ali su zato veoma raspoloženi da se kamenom bace na onoga koji im je donedavno bio najrođeniji, a koji govori istinu.

Dačić je, prije dva dana u razgovoru sa Mandićem, izrazio bojazan da postoji organizovana politička akcija usmjerena protiv Srba u Crnoj Gori, kao i da državljani te zemlje trpe maltretiranja od crnogorskog sudstva i tužilaštva. Dačić je tada rekao i da je posebna priča diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore, kojima se, kako tvrdi, pokušavaju uskratiti sva prava.

Marković je danas u Draču izjavio da Dačićeva izjava nije tačna i nije pristojna.