Foto: RTRS

Galijašević je istakao da Policija Republike Srpske predstavlja smetnju i veliku prepreku u realizaciji takvog cilja i potrebno je skloniti, jer je to jedini način da federalni MUP izađe na granicu Srbije i Republike Srpske.

– Ostanak Policije Republike Srpske na granici sa Srbijom sabotiraju i ljudi Dragana Mektića koji imaju upliva u IOM-u. Njihova želja je da što više migranata uđe u BiH kako bi IOM-u pripala što veća sredstva koja EU daje za zbrinjavanje migranata. Ta sredstva do sada nisu ulazila u budžet zajedničkih institucija BiH, već su direktno uplaćivana IOM-u – kaže Galijašević.

S druge strane, istakao je on, “Mektić i njegovi podanici nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Fahrudin Radončić novi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara i na sve načine žele da sabotiraju njega i njegov rad”.

– Svakom normalnom čovjeku je cilj da se izbori sa migrantskom krizom i da se zaustavi talas migranata koji prijeti BiH u još većem obimu, osim prethodnom mnistru bezbjednosti Draganu Mektiću i prošlom sazivu Savjeta ministara. Radončić je odmah po preuzimanju funkcije pokazao spremnost da se BiH suprotstavi sve većem prilivu migranata, što nije bio slučaj sa Mektićem – istakao je Galijašević.

Podsjetio je da u protekle tri godine, koliko traje migrantska kriza u BiH, nije promijenjen nijedan zakonski ili podzakonski akt, dozvoljeno je da migranti ulaze kako su htjeli bez bilo kakve identifikacije i “sada u BiH postoje ogromni bezbjednosni problemi, a sve zahvaljujući neradu i inertnosti Mektića i prethodnog saziva Savjeta ministara”.

– Ova odluka IOM-a prvo o ukidanju finansiranje smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, a potom produženje do 31. marta nije slučajna, jer je riječ o veoma skromnom iznosu novcu i skromnim izdvajanjama, tako da nije to pitanje finansijske prirode, već izričite političke, odnosno – skloniti pripadnike MUP-a Republike Srpske sa granice sa Srbijom – ocijenio je Galijašević.

On je naveo da i ova “jednokratna produženja” finansiranja smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Srpske to potvrđuju, jer vise kao “mač nad glavom” s obzirom da u svakom trenutku finansiranje može biti ukinuto.