Iz HNS-a ističu da je CIK BiH ovih dana otišao korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH, nakon što je usvojio Uputstvo o postupku provođenja posrednih izbora koji, suprotno odluci Ustavnog suda BiH, definiše način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je to isključivo nadležnost Izbornog zakona BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

U saopštenju iz HNS-a pojašnjavaju da je i u ovom izbornom ciklusu Klub srpskog naroda ostao nepopunjen, kao što je to bio slučaj i u prošlom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ HNS-a navode da je tokom brojnih sastanaka predstavnika stranaka u BiH iskazano jedinstveno opredjeljenje da se problem nepopunjenosti kluba jednog od konstitutivnih naroda ili kluba ostalih treba svakako riješiti na zadovoljavajući način, a to može biti slično kao u popuni Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

“Stranke HNS-a se zalažu da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda. Neshvatljivo je da OHR i ostali dušebrižnici iz takozvane međunarodne zajednice mirno posmatraju očigledno kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojima je jasno određeno da delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH moraju biti iz reda izabranih poslanika u kantonalnim skupštinama”, navode iz HNS-a.

Napominju da je CIK BiH usvojio “nezakonite i neustavne kriterijume i postupke za popunu nedostajućih mandata” po kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopšte izabrani u neku od kantonalnih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor delegata za Dom naroda.

HNS ocjenjuje da Ustav FBiH jasno precizira u članu 8 stav 4 da “delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju poslanici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona”, a i Izborni zakon BiH u članu 10.11 da “poslanici iz bošnjačkoga, hrvatskoga, srpskoga naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju delegate iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu”.

“Apsurdno je da, uprkos preciznim odredbama Ustava i Zakona, CIK mandate dodjeljuje onima koji nisu izabrani, nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu učestvovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima izbornog procesa i ne osigurava jedno od osnovnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud BiH, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje, posebno kroz izbor delegata u Dom naroda, mora biti dosljedno poštovano. Usvojeni kriterijumi otvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima”, navode iz HNS-a.

HNS kategorično osuđuje ovakvo postupanje CIK-a BiH, te ih poziva da povuku nezakonite i neustavne “kriterijume i postupke za popunu nedostajućih mandata”.

“U situaciji kada postoje opstrukcije provođenja odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, zloupotrebe i manipulisanja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ovakvi potezi CIK-a BiH stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog organa zaduženog za organizovanje i provođenje izbora”, saopšteno je iz HNS-a.

CIK BiH je 5. marta na osnovu ranije usvojenih kriterijuma donio odluku o popuni tri nedostajuća mandata u Klubu Srba, te su mandate dobili Draganu Stevanović /neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo/, Nikica Bosnić /neizabrani kandidat Srspke liste za Skupštinu Kantona 10/ i Mladenu Lonić /neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona/.