Foto: RTRS

Neusvojeni budžet za 2020. godinu, loša saradnja sa političkim subjektima u opštinskom vijeću, razlozi su koje na teret aktuelne načelnice opštine u pokrenutoj inicijativi za opoziv, stavljaju politički protivnici iz SNS-a, Socijalističke partije, DNS-a, PDP-a i HDZ-a 1990.

– Načelnica nije dostavila Nacrt budžeta za 2020. godinu, opština je u totalnoj blokadi, a ona za sve to okrivljuje odbornike koji više ne žele da podržavaju njihov nerad – istakao je Miroslav Јaglica, predsjednik Opštinskog odbora SNS-a Drvar.

S druge strane, SNSD-ova načelnica opštine tvrdi da je razlog pokrenute inicijative za njen opoziv – novac. I to skoro dva miliona maraka koje je Vlada Srbije već prebacila na račun opštine Drvar, kao vid pomoći.

– Ta sredstva su namijenjena za realizaciju kapitalnih projekata i mislim da iza svega toga stoji u stvari jedna volja i želja izabranih pojedinaca da upravljaju ovim sredstvima – istakla je Runićeva.

Zadnju riječ dala je Centralna izborna komisija BiH. Zakon je jasan, postupak opoziva načelnika ne može se voditi u godini predviđenoj za održavanje lokalnih izbora i zbog toga je status načelnice opštine Drvar jasan i nedvosmislen.

Pokušaj opoziva lošom porukom smatraju i predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH-a.

– Načelnica Runić je uspjela da dovede predsjednika Srbije dva puta u Drvar, da otvori 100 radnih mjesta. U oktobru će biti izbori pa svako može da se kandiduje i da predloži svog načelnika i da pravi neku novu priču što se tiče Drvara – istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

A do oktobra, priča u Drvaru ostaje nepromijenjena. U skladu sa Zakonom i voljom građana, funkciju načelnika nastavlja da obavlja Dušica Runić.