Inače, podignuta četiri prsta su pozdrav pripadnika zabranjene egipatske organizacije “Muslimansko bratstvo”, a moguće je da dolazi iz Turske.

Federalno Sarajevo još jednom je pokazao koliko je primitivno i maliciozno u svojim napadima na srpski narod, njegovu vjeru i običaje.

U sarajevskoj deklaraciji se “najoštrije osuđuje provokativno podizanje tri prsta od novoizabranog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića ispred sjedišta institucija BiH, što je ponovio i u programu uživo na javnom servisu”, prenosi Srna.

Inače, tri prsta predstavljaju nacionalni pozdrav Srba utemeljen na pravoslavlju, odnosno Svetom trojstvu – Otac, Sin i Sveti duh.

Taj pozdrav svakako ne dolazi iz proteklog rata, već su njegovi korijeni mnogo dalekosežniji. Tako imamo podatke da su taj simbol koristili Karađorđe, Miloš Obrenović, Njegoš te mnogi drugi.

Takođe, tri podignuta prsta prikazana su i na slici Paje Jovanovića o Takovskom ustanku.

Koliko je Sarajevo nesvjesno sebe govori i činjenica da su se drznuli da usvoje ovakvu deklaraciju samo nekoliko sedmica nakon što su u Bužimu ponovo obilježavali godišnjicu “Munje” koja je i ove godine obilježena maršom ratnih zastava, uniformisanih lica i povika “Tekbir – Alahu ekbar”.