„Veoma cenimo glas Velike Britanije i čujemo sličnu podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država… Mi, naravno, tražimo solidarnost i ja sam zamolio kolege da razmotre i mogućnost proterivanja drugih ruskih zvaničnika koji su rade na njihovoj teritoriji“, rekao je Hamaček u intervjuu za „Skaj njuz“.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime