Cerić, je “čestitao Bosni i Hercegovini” godišnjicu pobjede Islamske revolucije.

– Mi kao bosanski narod dugujemo Iranu i onima koji su nam pomogli u teškim uslovima – naveo je Cerić.

Osvrćući se na ulogu Islamske Republike Iran u BiH, Ćerić je naglasio da Uloga Vrhovnog vođe islamske revolucije, u pomaganju bosanskom narodu se ne može zaboraviti.

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice nastavio je dalje govor rekavši:

– Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika. Nadam se da će iransko-bosansko drvo prijateljstva svakim danom postajati sve zelenije – navodi Cerić.

Govornici na ovom skupu pričali su o formiraju Islamske republike sa ajatolahom na čelu, te o ubijenom generalu Kasemu Sujelmaniju.

Ko je bio Sulejmani?

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tokom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Plan napada - Cerić
Plan napada – Cerić

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.