foto:sveosrpskoj.com

On smatra da je obaveza nadležnih agencija da utvrde ko je uputio prijetnje, ali i zašto je urednik BN televizije pustio takve komentare, jer i komentari na portalu moraju imati svoju uređivačku politiku.

– Urednik BN televizije treba da saopšti zašto je pustio ovakav komentar i da li je bio svjestan posljedica koje takvi komentari mogu izazvati – dodao je Ćeranić.

On je naveo da na internetu bilo ko može o bilo kome napisati šta hoće bez ikakve odgovornosti, dok u pisanim medijima postoji mogućnost podizanja tužbe zbog klevete.

– Na stranu sve što se može podvesti pod neki politički diskurs i demokratske tendencije, poziv na ubistvo je nešto jako ozbiljno – zaključio je Ćeranić.

MUP Republike Srpske preduzeo je mjere i radnje nakon što su sinoć na portalu bijeljinske BN televizije objavljeni komentari u kojima je smrću prijećeno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Prema nezvaničnim informacijama, MUP Srpske je obavijestio i Agenciju za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj.

Na portalu BN televizije sinoć je objavljen tekst pod naslovom “Vukanović: Dodik se okružio papcima” u kome su preneseni dijelovi intervjua koji je za sarajevski list “Oslobođenje” dao poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, a ispod teksta su emitovani prijeteći i uznemirujući komentari.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom “Romanija”: “Vukane kapu ti skidam. Da ti bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti s čela RS i napaćenog naroda. Molim boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda”, navedeno je u komentaru.

Tek nakon što su objavljeni tekstovi o upućenim prijetnjama Dodiku ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije, ali je nastavljena istraga kako bi bilo utvrđeno ko je autor komentara.