Ivica Dačić je rekao da se Centralnoafrička Republika nalazi na spisku zemalja koji ima Priština, a koje su navodno priznale Kosovo.

– Obavještavam javnost da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kojem se navodi da ih je priznala – rekao je Dačić.

Naveo je da je on u Centralnoafričkoj Republici bio prošle godine i da je tada predsjednik te zemlje izrazio čuđenje povodom navodnog priznanja.

– Dobili smo zvaničnu notu sa potpisom ministarke koja kaže da su oni poslije mog zahtjeva napravili istragu da li postoji ili ne postoji ta odluka. Ne postoji, nikakvo pismo kojim je Centralnoafrička Republika zauzela stav – rekao je Dačić.

Navodi se i da oni ne mogu da zastupaju poziciju koja je različita od međunarodnog prava i da se zalažu za dijalog i podržavaju suverenitet Srbije i vladavinu prava.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.