Kočićev zbor (foto: banjaluka.rs.ba)

Programom je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, otvaranje druge uređene zgrade na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole.

Nakon toga na zborištu će početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada, te drugi dio borbe bikova.

Završnom danu 54. “Kočićevog zbora” u Stričićima prisustvovaće ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, delegacija Narodne skupštine Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

U okviru “Kočićevog zbora” sinoć jeu Banskom dvoru u Banjaluci održana svečana akademija na kojoj je uručena ovogodišnja “Kočićeva nagrada” profesoru srpskog jezika i književnosti Miloradu Telebaku, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

“Kočićev zbor” počeo je 19. avgusta, a brojni kulturni sadržaji održani su u Banjaluci i Beogradu, dok je završni dan predviđen u Stričićima.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka.

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka.