On je rekao da je nedavno pročitao jedan članak u kojem piše da je Centralna banka BiH deponovala novac kod Dojče banke po mizernim ili takozvanim negativnim kamatnim stopama.

“Dojče banka je uzela obveznice jedne od najrazvijenijih njemačkih pokrajina koja dobijeni novac koristi za izgradnju auto-puta i to je plasirano po kamatnoj stopi od 0,5 odsto. Zašto nama nisu dali ovdje taj novac po kamatnoj stopi od dva odsto? Centralna banka BiH služi da razvija NJemačku, a ne BiH”, izjavio je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, treba omogućiti da i entiteti u BiH prodaju obveznice po niskim kamatama.

“Neka Centralna banka kupi obveznice Federacije BiH /FBiH/ da napravi auto-put Zenica-Doboj i da nastavimo dalje. Ima li bolje garancije za novac Centralne banke? Dojče banka može propasti, a Republika Srpska i FBiH ne mogu propasti kao garanti za vraćanje sredstava. Evropa je spasila privredu štampanjem 2.200 milijardi evra bez pokrića i usmjerila to u finansijski sistem, a nama drže čvrst kurs marke sa evrom i time otežavaju naš izvoz”, istakao je Dodik.

Govoreći o problemu odlaska radne snage u inostranstvo, Dodik je naveo da se u vrijeme kada je razbijana bivša Jugoslavija pričalo u Evropskoj uniji da će za deset ili dvadeset godina ostati bez produktivne radne snage zato što njeno stanovništvo stari.

“Najbolji resurs za to je bio Balkan i oni ne dozvoljavaju da se region razvije, drže kontrolu svih tokova da bi stvorili priču o neperspektivi, a onda ljudi odavde odlaze da rade u EU. Našim mladim ljudima daju papire za rad, a kada dođu u pedesete godine onda ih vrate nama na naš zdravstveni sistem”, kaže Dodik.

On rekao da će prva mjera koju će predložiti u zajedničkim institucijama BiH biti zabrana izvoza trupaca iz BiH.

“To nije logično. Industrija namještaja nikada nije imala bolju poziciju na međunarodnom tržištu i svaka fabrika izvozi sve što proizvede. Problem je što te fabrike nemaju dovoljno trupaca. Svako društvo na bazi sirovine koju ima treba da razvija preradu, a mi dozvolimo da izvozimo trupce, a naše fabrike koje mogu zaposliti nove radnike nemaju sirovine. Ako Srpska zaustavi izvoz trupaca, a FBiH i dalje dozvoli nismo uradilo ništa i zato moramo koristiti zajedničke institucije”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neophodno je i zabraniti uvoz poljoprivredne robe u momentu njenog dospijeća na 60 dana da bi se razvila domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane koja je zdravija od uvozne.

“Ne priznajem da je bilo koji lobi jači od države. Spreman sam ući u ‘rat’ sa njima. Nama su otvorili granice za svoje proizvode, a zatvorili svoje granice i onemogućili da naši proizvodi idu tamo. Ja želim da se zaštitimo. Ne mora sve biti kako govori EU. Ne mogu da vjerujem da je bošnjačka politička elita pristala na to, jer onda mi nismo suverena zemlja. Stalno govorim da nismo suverena zemlja jer ne štitimo ništa svoje”, naglasio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime