Foto: SRNA

Čenić, koji je i predsjednik Evropske inicijative za južnu i jugoistočnu Evropu, ocijenio je da ovdašnji privrednici imaju potrebne sertifikate za nastup i na austrijskom tržištu, te da je pomenutu činjenicu pokazao nastup privrednika Srpske na nedavnom otvaranju izložbeno-prodajnog salona u Lincu, kome je prisustvovao premijer Srpske Radovan Višković.

“Posjetio sam brojne proizvodne pogone u Republici Srpskoj i veoma pozitivno sam iznenađen kvalitetom proizvoda. Ti proizvodi su već prisutni na tržištu EU, ali ne kao proizvodi iz Srpske, već kao proizvodi evropskih firmi”, rekao je Čenić na panelu “Dijaspora za razvoj Republike Srpske” u okrivu Foruma dijaspore u Banjaluci.

On je naveo da je ovdašnji prostor dobar za investiranje, ne samo zbog povoljnih uslove već i zbog čestitih ljudi, te da cijeni sve inicijative i napore srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada je riječ o saradnji sa dijasporom i njenom uključivanju u privredni život Republike Srpske.

“Moja je želja da Republika Srpska ne bude država jeftine radne snage, već da izađe na evropsko i svjetsko tržište sa svojim izuzetno kvalitetnim proizvodima. Takođe, potreban je `agresivniji` nastup ovdašnjih privrednika na pomenutim tržištima”, poručio je Čenić i naglasio da su Srbi koji žive i rade u Austriji izuzetno vrijedni radnici.

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.