– U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu spoljnotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo – rekao je Čavušoglu nakon susreta sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković.

On je dodao da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH, prenose federalni mediji.

– Danas smo razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regiji i odrazima krize u našem bliskom geografskom prostoru. Moja posjeta BiH se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku da naglasim važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti – rekao je Čavušoglu.

Osvrćući se na odnos Turske prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Čavušoglu je rekao da je stav Turske jasan i da na svim susretima iskazuju nepristrasnost stavova.

– Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je Republika Srpska donijela, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan sa kim god da obavljamo razgovore – rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je pozdravio inicijativu za održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.