Čavara je istakao da su bošnjačke stranke protivzakonito i protivustavno izmijenile određeni broj članova Centralne izborne komisije, te da su prvenstveni cilj izbori sljedeće godine.

– To čak neki i javno najavljuju, odnosno da će te godine raskinuti okove i učiniti sve da biraju nelegitimne predstavnike, a u čemu veliku ulogu ima veći dio sadašnjeg sastava CIK-a. Na to jasno upućuje i način na koji su se vršili izbori u Mostaru, pokazuje način na koji se riješila situacija u Travniku. Odgodili su izbore za više od mjesec bez utemeljenja u Izbornom zakonu – izjavio je Čavara za Večernji list – izdanje za BiH.

U kontekstu političkog položaja hrvatskog naroda u FBiH, Čavara navodi kako je od velikog značaja sprovesti sporazum iz juna prošle godine, kojim su bile potvrđene izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju.

On ukazuje da je bošnjačka strana zanemarila taj dio sporazuma, pa se u ovu godinu ušlo bez rješenja pitanja izbornog zakonodavstva.

– Vidimo šta je na sceni. Јasno je da će SDA i druge bošnjačke stranke učiniti sve da odugovlače proces razgovora i pregovora kako se do izbora ne bi promijenio Izborni zakon. Njihov plan je potpuno isključivanje hrvatskog konstitutivnog naroda u upravljanju sudbinom ove zemlje i svoga naroda. Odnosno, njegovo brisanje kao političkog subjekta, prvenstveno u FBiH, a samim tim u BiH – upozorio je Čavara.

Čavara smatra da u BiH puno uticaja imaju vodeće svjetske sile, prvenstveno SAD.

Govoreći o radu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Čavara ističe, da je on pokazao jedno ružno lice, te da će njegova uloga biti zabilježena kao negativna.

– Mogu pozdraviti inicijativu Njemačke da se zamijeni visoki predstavnik, a mi moramo stvarati uslove da se OHR potpuno ukine – naglasio je Čavara.