Makijaveli nije na spisku onih koje citira, a ni autori dokumentarca Vladalac ne mogu da citiraju njegov odgovor na poziv da u tom serijalu učestvuje, jer nije ga bilo.

Ali Vučić je prihvatio poziv Milomira Marića da, kako objašnjava, u gostima pogleda prvi deo te priče, jer, kaže predsednik, tv kanal koji je dokumentarac emitovao ne postoji na njegovom televizoru.

A reakcija? Odmah na početku emisije koja je usledila na nacionalnoj frekvenciji.

“Ja mislim da sam jedinstven slučaj da su o nekome četiri sata filma napravili, četiri sata nepatvorene mržnje. Ja nisam idealan i bezgrešan, nisam neko ko može da kaže za svaku svoju reč u prošlosti da je bila pametna i genijalna, ne poznajem bezgrešne u politici, ali za razliku od onih koji su tu mržnju iskazivali i onih koje politički podržavaju, u svim tim emisijama ne mogu da mi pronađu bilo šta da sam ukrao”, kazao je Vučić.

Autor Slaviša Lekić objašnjava: da je bilo ko drugi ocenio da je tu reč o četiri sata nepatvorene mržnje sa njim bi valjalo ući u ozbiljnu
polemiku.

“No, kako je tu tezu zastupao lično Aleksandar Vučić, čovek kome je zaobilaženje istine velika slabost, bespredmetno je objašnjavati da je Vladalac samo dokumentovana i argumentovana naracija o uspesima i padovima gotovo osam godina najmoćnijeg čoveka u Srbiji. To nije samo zapis o njemu već i tužna priča o pustoši koju prouzrokuje autokrata okružen oholim pojedincima u vrhu vlasti i društvenom sunovratu ljudi u čije ime oni vladaju”, kazao je Lekić.

A Vučićevu poruku da je reč o kampanji i da ga politički protivnici, kako kaže, napadaju iz lične mržnje i zato što vodi nezavisnu državnu politiku, podržali su poslanici vladajuće većine u skupštini rečima: propagandno smeće i besprizorna hajka N1 na koju treba da reaguje REM.

“Oni to nazivaju dokumentarnim filmom, a zapravo je reč o najgoroj, najprimitivnijoj, najprizemnijoj mogućoj propagandi na kojoj bi i Gebels pozavideo. Ko je sinoć gledao onu prljavštinu, a ja za sebe, evo, priznajem javno da sam mazohista što sam gledao do kraja mogao je da čuje neverovatnu količinu laži, kleveta, neistina, poluistina…”, rekao je Aleksandar Marković iz SNS.

Nije istina poručuju autori. Kažu: “U političkoj biografiji predsednika činjenicama i arhivskim snimcima potkrepili smo: grandiozan osećaj sopstvene važnosti, egzibicionističku želju za neprestanom pažnjom, zaokupljenost neograničenim uspehom i nerealnim ciljevima i čvrstu veru da nacionalni interes i nacionalna bezbednost zavise samo i isključivo od njega i njegovog opstanka na vlasti.

Odgovaraju i na kritike Vučića da je pozadina u serijalu crna, a muzika mrtvačka.

“Saglasan sam sa ovim oštroumnim kritičarskim opaskama i smatram da one idu na pleća rediteljke – koja nije uslišila moju molbu da snimamo u ambijentu Parova, uz nežnu pratnju tonova najvećih hitova Ace Lukasa. Neistina je da film traje četiri sata, sem ako Aleksandar Vučić nije imao uvida u prvu, izvornu verziju ovog rada, što me ne bi začudilo – reč je, ipak, o dve emisije od po sat i po”, dodao je Lekić.

Tih drugih 90 minuta televizija N1 prikazuje večeras od 20 sati. Autor Slaviša Lekić je u saopštenju zaključio: bilo bi daleko bolje da se predsednik oglasio posle druge epizode Vladaoca. “Verujem da bi impresije bile konkretnije, i živopisnije, da ne kažem – žučnije”, zaključio je.