On je naglasio da je ovo i napad na ličnost predsjednika Dodika koji je postao simbol borbe Republike Srpske za njenu ustavnu poziciju i odbrane srpskog naroda od autoritativnog režima koji se uspostavlja u Sarajevu, uz asistenciju zapadnih zemalja.

– Ovo je takođe granica u kojoj sve institucije Republike Srpske moraju da pokažu odlučan i pravni i politički stav jer ne radi se ni o kakvom napadu na pojedinca sa imenom i prezimenom, nego je napad na institucije Srpske – rekao je Budimir za Srnu.

Budimir je naglasio da će poslije ovakvih stvari Republiak Srpska sigurno da bude u poziciji u kojoj više nema nazad, kada je u pitanju odbrana njene ustavne pozicije.

– Takođe, Sud i Tužilaštvo BiH, uz rad takozvanog visokog predstavnika, lažnog Kristijana Šmita, pokušavaju da u BiH, posebno kada su u pitanju Srbi, uvedu politički delikt. Ovo što sada imamo na sceni nije ništa drugo nego ponovno uvođenje totalitarizma i političkog delikta kao jednog od mehanizama kako se totalitarno društvo uspostavlja – rekao je Budimir.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.