Foto: RTRS

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

– Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage, zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada – podsjetio je u obraćanju Vidić.

Brod - parastos

Brod – parastos

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić rekao je novinarima da je Brod prvo mjesto na koje je izvršena agresija, mjesto gdje je počeo rat, mada to medijski ne “zvuči tako”.

– U Brodskom polju i drugim mjesnim zajednicama bile su ogromne žrtve, dok je u Sijekovcu počinjen strahovit zločin – rekao je Јovičić.

On je istakao da je Brod otvoren grad za svakoga ko poštuje Ustav Republike Srpske i nadležnosti lokalne zajednice.

Milena Јugović, koja je u ratu ostala bez muža i sina, kaže da svake godine obilježavanje 3. marta proživljava veoma bolno.

– Ne možemo se pomiriti sa činjenicom da niko nije kažnjen za zločine koji su počinjeni – kaže Јugovićeva.

Vijence ispred spomen-obilježja položila je delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik opštine Ilija Јovičić, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i delegacije političkih partija.

Brod - parastos

Brod – parastos

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.