Foto:bŽ. Domazet

Broćeta je upozorio da će doći do potpunog nestanka Srba u FBiH i da je odluka Ustavnog suda FBiH da kantoni usaglase svoje ustave sa federalnim mrtvo slovo na papiru, jer se konstitutivnost Srba ne poštuje ni u kantonima gdje je to pitanje regulisano.

Kao školski primjer nepoštovanja konstitutivnosti Srba, Broćeta je naveo Livanjski kanton.

“U Glamoču se i dalje ne dozvoljava izučavanje srpskog jezika iako tamo školu pohađa najviše djece srpske nacionalnosti”, rekao je Broćeta.

Broćeta je rekao da situacija još teža u kantonima u kojima Srbi nemaju nikakava prava, a kao primjer je naveo Posavski gdje pripadnici srpskog naroda nemaju ni zaposlenje.

On je istakao da su Srbi u FBiH građani drugog reda.

“Sva ova situacija dovodi do potpunog nestanka Srba na prostoru FBiH što očigledno federalne vlasti i žele”, naglašava Broćeta.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene kantonalne ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, niti ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Ustavni sud FBiH, koji je u maju prošle godine utvrdio da nekoliko odredaba ustava ova tri kantona krše Ustav FBiH, naložio je da kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, ali to nije učinila nijedna.