“Vlada koju predlažem je proevropska”

“Vlada koju predlažem je proevropska”, naglasila je Brnabićeva i dodala da je promena ustava u domenu pravosuđa važna. 

Kaže da je cilj da provosuđe bide nezavisno od bilo kakvih uticaja, ali i efikacinije i dogovornije prema građanima. 

Podseća i da je usvojena Medijska strategija do 2025. godine i da je ista radna grupa nastavila rad na akcionom planu implementacije, što će biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom radu Vlade.

Ističe da je doneta odluka da se formira resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Rekla je da mora da se radi na poverenju i da veruje da je Vlada srpemna i iskrena kada kaže da će na tome da radi. 

Kaže da će vlada raditi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani uživaju jednaka prava i da će visoko među prioritetima biti inkluzivno društvo koje se aktivno bori protiv diskriminacije. 11:20

Uvođenje platnih razreda i socijalnih karti

Ana Branbić je rekla je najozbiljnija reforma koja je odložena zbog kovid krize uvođenje platnih razreda. 

Kaže id a se mora brže raditi na reformi javnih preduzeća i da će to biti važno zbog pomoći u budžetu i podizanja konkurentnosti privrede.

Kada je reč o socijalnoj politici, rekla je da prioritetnu reformu predstavlja rad na socijalnim kartama koje će unaprediti kontrolu socijalnog davanja. 

Drugi priroitet u toj oblasti biće proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.  

Takođe, populaciona politika se sada stavlja u rang čitavog ministarstva.  

Mandatarka kaže da će se nastaviti strateška ulaganja u sport. 11:12

Ulaganja u turizam i zaštitu životne sredine

Mandatarka je rekla da je ova godina bila pogubna za turizam i da zato mora da se nastavi ulaganje. 

Ističe da je uspostavljen sistem e-turista koji predstavlja evidenciju svih kapaciteta i popunjenisti, što će se koristiti za bolje planiranje. 

“Nastavićemo da podstičemo ulaganja i subvencionišemo vaučere za odmore u Srbiji”, rekla je Brnabićeva. 

Takođe, rekla je da smo došli u fazu akda moramo da se okrenemo zaštiti životne sredine. Navodi da to postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o kvalitetu života građana. 

Pomenula je otpadne vode i kvalitet vazduha kao ono u šta će se uložiti značajna sredstva.   

Ističe da su smetlišta i rasute sanitarne deponije po Srbiji neprihvatljive, ali je dodala da su to ogromne investiceije koje polako dovode i do poskupljenja života građana. 

Brnabićeva je najavila i da će se nastaviti ulaganja u energetiku i u nove izvore energije. Rekal je da će se voditi računa o ceni električne energije. 11:05

Veliki potencijal veštačke inteligencije

Ana Brnabić kaže da da je usvojena strategija razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, i da smo postali tek 26. zemlja u svetu koja je usvojila takvu stretegiju, a prva u Jugoistočnoj Evropi. 

Istakla je veliki potencijal u veštačkoj inteligenciji, za koju je rekla da će izmeniti čitav svet u narednom periodu.  

Dodaje da je već počela primena strategija dodelom sredstava iz Fonda za nauku i da se razvijaju novi master programi na fakultetima. 

“MI ćemo kao valda morati da uvedemo jednu platformu za sveukupni širi razvoj i testiranje rešnja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji”, rekla je Brnabićeva i dodala da je potrebno to obezbediti za sve institute i naučne institucije. 

Najavila je i osnivanje Instituta za razvoj veštačke inteligencije. 10:55

Podrška omladinskom preduzetništvu

Mandatarka ističe da je neophodno poboljšanje preduzetničkog duha u Srbiji. Rekla je da će se raditi na izmenama i dopunama zakona o mladima i strategiji za mlade. 

“Videli smo da se mladi mnogo teže oslučuju da osnuju firme, ali da kada ih jednom osnuju, ne gase ih”, rekla je Brnabićeva. 

Kaže da se sistemski podržava razvoj start-ap kompanija.  

“Naš cilj je da 2025. godine naš start-ap sistem ima rast od oko 20 odsto godišnje”, rekla je. 

Ističe da se mora naći način da se efikasnije povežu nauka, privreda i industrija. 

Ana Brnabić navodi da je i poljoprivreda izuzetno važna za rast. Kaže da je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja tokom pandemije nije imala nestašice hrane i namirnice. 

Ističe da su ulaganja tokom prethodne vlade bila pametna, sistemska i strateška. 

Poručila je da je šansa za dodatnu vrednost između bolje povezanosti između poljoprivrede i prehrambene industrije. 

Navodi da je šansa u tome da se od izvozniha poljoprivrednih proizvoda transpormišemo u izvoznika hrane i prehrambenih proizvoda. 10:49

Obrazovanje ostaje jedan od ključnih prioriteta

Jedan od ključnih prioriteta Vlade ostaće obrazovanje, rekla je Brnabićeva govoreći o jedinstvenom informacionom sistemu u obrazovanju. 

“Po prvi put ćemo tačno, u dinar, znato koliko smo kao držav aulođili novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da poboljšamo efekte tog ulaganja”, rekla je. 

Najavila je fokus na predškolskom obrazovanji i uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolske ustanove.

“Ogroman potencijal, kada pričamo o ljudskim kapacitetimama, je u našoj dijaspori”. rekla je Brnabićeva. 

Rekla je i da je potreban nastavak jačanja inovacionih kapaciteta i infrastrukture. Ističe da danas Srbija ima četiri naučno-tehnolška parka.  

Kako kaže, ekstremno je važno da se radi na unapređenju telekomunikacione infrastrukture.

“Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje, naučnu delatnost i preduzetništvo”, rekla je Brnabićeva. 

“Naša vizija je da do 2025. godien u Srbiji više ne postoji domaćinstvo koje nije pokriveno širokopojasnim internetom”, dodala je. 10:41

Projekti koji će podići kvalitet života svakog građanina

Mandatarka ističe da Vlada mora da radi još više jer još uvek nisu svi osetili dobrobit ekonomskog napretka. 

Podseća na program Srbija 2020-2025, koji sadrži projekte koji će podići kvalitet života svakog građanina. 

Kaže da je za nekoliko godina izgrađeno 320 kilometara auto-puteva. Podsećea da je započeta izgradnja novih puteva i da će neki uskoro biti završeni. 

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, započeti su radovi na brzoj prizi Beograd – Novi Sad. 

Ana Brnabić je najavila početak radova na brojnim saobraćajnicama u Srbiji i modernizaciji železničke mreže.  

Rekla je i da će uz nove investicije istočni deo zemlje biti privlačniji investitorima. 

Aerodrom “Morava” će imati još jednu pistu.  

“Pored konkretnih projekata, moramo da nsatavimo da menjamo stvari u zemlji i povećmo ukupnu produktivnost naših firmi”, rekla je Brnabićeva. 

Kako ističe, da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni nivo produktivnost mora da se duplira.  10:38

O borbi protiv mafije: Niko neće biti zaštićen

Ana Brnabić je rekla da se neće tolerisati nikakve veze između institucija i predstavnika kriminalaca i da niko neće biti zaštićen. 

Rekla je da se mora posebno baviti bezbednošću predsednika Vučića koji je objavio rat protiv mafije.  

“Za pobedu nad organizovanim kriminalom biće potrebno učešće svih organa vlasti, a pre svega pravosuđ”, istakla je premiejrka. 

Dodala je da će svako ko pomađe borbi protiv kriminala biti zaštićen. 

Najavila je presecanje izvora finansiranja mafije i razbijanje njihovih veza u državi, institucijama i medijima. 

Kaže da očekuje podršku svih građana Srbije i da je to borba za zemlju i budućnost dece.

“U borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik”, poručila je mandatarka.

10:35

“Jedinstvo po pitanju Kim prioritet”

Mandatarka je govorila i o političkim izazovima. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekla je da Vlada neće odustati od insistiranja na formmiranju ZSO. 

“Nova vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne baštine, ali i mira i stabilnosti u regionu”, rekla je premijerka. 

Navela je da je to najveći izazov za stabilnsot regiona i da će Vlada sve svoje poteze do detalja koordinirati sa predsednikom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na KiM, “jer je nacionalno jedinstvo naš apsolutni prioritet”.  

10:34

Kompletna digitalizacija zdravstva

Brnabićeva je najavila i kompletnu digitalizaciju zdravstva. Pomenule je jedinstveni elektronski zdravstveni karton da bi se građani stavili u sam centar sistema. Dodaje da će taj sistem biti efikaciji i da će doneti uštede za budžet.  10:28

Ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu

Govoreći o borbi protiv kovida 19, Brnabićeva je pozvala da se okupi društvo u celini za bolju budućnost Srbije. Rekla je da se očekuje da će kriza da potraje i podsetila je na značajna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

“Ovoj Vladi će biti apsolutni prioritet da završi sve što je započeto i da se završe novi projekti”, rekla je Brnabićeva i dodala da se ispravnost ulaganja u zdravstvo pokazala tokom pandemije. 

Kako je rekla, zahvaljujući ekonomskoj snazi ove godine se obezbedio novac za ogromne vanredne troškove, aparate, respiratore, opremu, testove, dodatne vakcine protiv gripa…

Kaže i da su povećane plate u zdravstvu za 10 odsto tokom kovid krize i da bi svi trebalod a budemo ponosni na zdravstvene radnike kojima je ponovo zahvalila. 

Obećala je da se raditi na povećanju plata, opremi, edukaciji i uslovima rada u zdravstvu. 10:26

“Vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta”

Ova vlada biće isto vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta, poručila je Brnabićeva i dodala da će biti otvorene nove teme koje će doprineti snazi Srbije.

“Sako od ministara će u svom resoru imat svoje prioritete”, dodala je.  

Navela je da će vlada imati šest ciljeva: Dalja borba protiv kovida 19, očuvanje interesa srpskog naroda na Kim, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezaviznosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije. 10:22

“Javni dug ispod 60 odsto, inflacija u predviđenim okvirima”

Mandatarka je rekla da je zbog krize uzrokovane koronavirusom ostvaren jedan od najmanjih padova ekonomije u Evropi. 

Rekla je da je ponosna što je održan nivo učešća javnog duga ispod 60 odsto. Kaže i da je inflacija održana unutar predviđenih okvira kao i da su strane direktne investicije dostigle rekordne nivoe. 

Kaže da je postavila i setove informacionih i komunikacionih tehnologija koji će unaprediti konkurentnost čitave privrede. Izvoz IKT usluga u 2019. godini je bio skoro dvaput veći nego pre tri godine, naglasila je. 

Ističe da je najponosnija jer je Srbijau nekim oblastima otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

Poručuje da kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2020. godine.  10:17

Brnabić: Postignuta stabilnost

Brnabić: “Sve što smo uradili bilo je sve osim lako. Kao predsednik Vlade 2014. Aleksandar Vučić je započeo transformaciju zemlje. Do 2017. godine prva faza transformacije je dala rezultate”. 

Istakla je da je postignuta finansijska stabilnost i da je počeo da se vidi oporavak ekonomije, kao i da su značajno poboljčani uslovi poslovanja. 

“Krenuli smo da rešavamo i rešeili smo neka od teškuh pitanja koja su decenijama ozbiljno ugrožavala budžet”, navela je mandatarka. 

Kaže da je 2017. godine bila jasna i da je prethodna vlada bila vlada kontinuiteta sa politikom koju je postavio Aleksandar Vučić.  

Istakla je i svopštu digitalizaciju i da je ponosna što je postignnuto mnogo u svim oblastima.10:14

Ana Brnabić izlaže ekspoze

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić počela izlaganje programa buduće Vlade. 

“Drugi put u svom životu imam ogromnu čast da stojim pred vama, predstavim program Vlade i tražim podršku za ovaj program kako bi nastavili naš rad i dalje uticali na bolji kvalitet života svih građana Srbije u narednom periodu. Srbija je danas dosta drugačija zemlja nego 2017. i fundamentalno drugačija nego 2014. godine”, rekla je premijerka na početku govora. 

Dodala je da smo počeli da verujemo u sopstvene kapacitete i da smo prestali da tražimo izgovore za neuspeh. Navodi i da je Srbije počela da se poštuje na mežunarodnom planu i da bude pouzdan partner a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uslovi. 

Istakla je da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou i da je prosečna plata preno 500 evra. Kaže i da je Srbija ušla u trend stabilnog rasta i da to treba da bude na ponos svim grđanima. 10:10

Počela sednica parlamenta

Počela sednica Skupštine Srbije. Prisutno je 206 narodnih poslanika. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao da je primljen predlog o novoj Vladi i da su se stekli uslovi da mandatarka iznese program Vlade. 

10:07

Dačić dočekao Brnabićevu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je mandatarku Anu Brnabić ispred parlamenta. 10:02

Očekuje se početak sednice

Kandidati za buduće ministre stižu u Skupštinu Srbije. Uskoro se očekuje početak sednice na kojoj će mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić predstaviti ekspoze. 

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime