screenshot N1

Podsećamo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, u subotu ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je na vreme i po uobičajenoj proceduri najavljena.

Premijerka kaže da vidimo sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je istakla, malo Srba koji nisu izbegli i povratnike.

“Mislim da se njihova cela kampanja zasniva na Srbiji i ko može da bude veći nacionalista u negativnom smislu reči. To ne doprinosi odnosima, šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ delegaciju da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratušta Srba, jevreja i Roma na celoj teritoriji Evrope, žao mi je što to Hrvatska nije dozvolila”.

Na pitanje da li je moguć razgovor, Ana Brnabić navodi da to ne zavisi od Srbije, koja je, kako je navela, uvek spremna za dijalog.

“Nažalost, dok kod njih traje kampanja, ne vidim da su otvoreni za razgovor i poruke koje vode ka normalizaciji odnosa. Ta revizija istorije koja se dešava u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i region, već za celu Evropu i to je problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem EU”, kaže ona.