Brnabićeva je istakla da je potrebno uložiti što veće napore da bi jasenovačke žrtve snažnije i odlučnije bile zaštićene od zaborava, kao i da se pokaže poštovanje prema njima.
“Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja”, rekla je Brbnabićeva obraćajući se tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Ona je napomenula da je obilježavanje Dana sjećanja obaveza, odgovornost i zalog za budućnost, u kojoj će se znati cijeniti život i sloboda, ljubav prema otadžbini, ali i ljubav i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na vjeru, naciju, vjerovanje i sve različitosti.
“Naše prisustvo ovde je potreba i potvrda da nećemo zaboraviti užasno teška vremena koja je naš narod prolazio i preživeo, te uprkos svim tragedijama opstajao. Nećemo dozvoliti da se zaboravi zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, deca i starci”, rekla je Brnabićeva.
Ona je podsjetila da su decenijama razni ljudi i sistemi pokušavali da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, od kojih je Donja Gradina najveća masovna grobnica.
“Da se ne bi događalo ono što se danas dešava – da se relativizuju karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi tog vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca, osnovna ljudskost nam nalaže da podignemo glas, bez ozira koje smo vere, nacije, gde smo rođeni i da li se i kako krstimo”, rekla je Brnabićeva.
Ona smatra da je potrebno svom snagom boriti se protiv prekrajanja istorije i relativizacije najgnusnijih zločina.
“Svakoga dana moramo insistirati na istini o Jasenovcu, te danas zahtevamo od vlasti država članica EU da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika ustaškog pokreta, jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma”, rekla je Brnabićeva.