Obraćajući se u četvrtak uveče učesnicima 73. zasjedanja Generalne skupštine UN, ona je rekla da je Srbija na putu da počne o sebi da razmišlja kao o prosperitetnom, dinamičnom, kreativnom, inovativnom, otvorenom društvu, unutar ujedinjene Evrope, koja je cjelovita, slobodna i u miru.

“Mene često pitaju – kada drugi napuštaju Evropsku uniju, kada se toliko mnogo sumnja u prospekt ujedinjene Evrope – zašto bi ulazak u Uniju bio vaš prevashodni strateški cilj i često i sama sebe to pitam. A u životu, kada niste sigurni za odgovore, vraćate se na osnovne stvari”, navela Ana Brnabić.

Brnabić je predstavila novo lice Srbije i dosadašnje rezultate, a kao nezaobilaznu temu pomenula je pitanje Kosova.

“Reći ću, međutim, ovo: nastojeći da nađemo izlaz iz ove situacije i u težnji da gradimo bolji svijet za sve nas, svi treba da pođemo od nas samih, te od onog što mi sami moramo uraditi, prije svega kao pojedinci, onda kao zemlje, pa regioni, kontinenti i na kraju kao ujedinjeni svijet koji mi jesmo. Јoš jednom, treba da počnemo da spajamo zemlje i narode svijeta, baš kao i pre nekih sedamdesetak godina“, rekla je Brnabićeva i dodala:

“Osnovna vrijednost Evropske unije, u čemu mnogo naliči na Ujedinjene nacije je: mir. Nije to ni privreda, ni trgovina, niti pak veće tržište. To je mir. Sve te druge stvari, i mnogo, mnogo više, proizilaze su, i uvijek će proizilaziti, kao efekat prelivanja mira. Evropska unija je mirovni projekat i to uspješan. A mi želimo i imamo potrebu da budemo dio toga – zato postoji održivi mir, te dosljedno tome, stabilnost i napredak na Balkanu – tom nemirnom regionu svijeta koji je nekad bio poznat kao bure baruta Evrope.“

Premijerka je u svom obraćanju navela da se Srbija danas mnogo trudi da iza sebe ostavi tradcionalne omraze i da je posvećena miru.

“Svakog dana podsjećamo zaposlene u javnoj upravi, sve nas, da smo tu gdje smo da služimo, a ne da nas služe. Oduvijek smo bili poznati, a bogme i ponosni, na naše nabujale emocije, žrtvovanja, poetske bitke, tradicionalne omraze. Danas se Srbija veoma mnogo trudi da sve to ostavi iza sebe, da to prevaziđe i postane razložnija, a manje emocionalna; pragmatičnija, a manje zaokupljena mitovima; ponosna na svoje pobjede, a ne na svoje poraze; zemlja koja stvara neočekivana prijateljstva umjesto tradicionalnih omraza. Srbija je danas posvećena miru i, ako mogu tako da kažem, ponaša se kao odrasla“, rekla je premijerka.

Brnabićeva se osvrnula i na Briselski sporazum i njegovu primjenu.

“Potpisali smo Briselski sporazum prije više od pet godina i primijenili ga. Priština ga je potpisala, ali još uvijek nije primijenila nijedno jedino slovo koje u njemu piše. Mi ćemo insistirati na primjeni Briselskog sporazuma i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali ćemo i dalje biti tolerantni i strpljivi. Danas vam mogu reći i ovo: ma koliko da je težak, a težak jeste, ma koliko da je veliki izazov, a jeste, ma koliko da je ponekad beznadežan i jalov dijalog s Prištinom, mi ćemo ostati privrženi iznalaženju kompromisa kojim će se obezbijediti održiv mir, napredak i svjetlija budućnost svim narodima u regionu.“

Međunarodnoj zajednici poručila je da i dalje podržava napore Srbije.

“Stoga od međunarodne zajednice tražim da i dalje podržava napore koje je Srbija inicirala. Da bismo postigli napredak u dijalogu potrebna nam je čvrsta i dosljedna podrška od strane međunarodne zajednice. Srbija je odlučna da radi s drugim zemljama širom svijeta na uzimanju “zajedničke nam sudbine“, kako to mnogi u Ujedinjenim nacijma nazivaju, u sopstvene ruke. Želimo da budemo odgovorni prema budućim generacijama. Želimo da nas one smatraju odgovornim. Stoga toliko mnogo ulažemo u mir, razumijevanje i pomirenje u regionu. S druge pak strane, na taj način investiramo i u svoju budućnost, istakla je Brnabić.

Јedna od ključnih poruka bila je da su prioritet njene vlade mladi i obrazovanje.

“Ključni prioriteti moje vlade su mladi i obrazovanje. Treba da počnemo učiti svoje mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle. Srbija ima veliku sreću da ima mnogo ljudi, naričito mladih ljudi, koji su među najboljima na svijetu u kreativnom razmišljanju, video-igrama, genetskom istraživanju, digitalnoj poljoprivredi, animaciji, fizici, inženjerstvu, blokčejnu, vještačkoj inteligenciji, analizi podataka, matematici, biologiji, razvoju softvera i programiranju. Naš apsolutno ključni prioritet je da im damo podršku i da obezbijedimo da stvorimo sistem, institucije kao bi još više njih mogli realizovati svoj puni potencijal. Ne samo da će to biti osnova za budući rast Srbije već, što je možda i važnije, da im, nadamo se, pružimo mogućnosst da zajedno s drugima iz cijelog svijeta grade bolji svijet za sve nas“, zaključila je premijerka Ana Brnabić.