Foto: BETA

– Јoš jedan granični prelaz bio bi novi znak da smo bliži i da imamo bolje odnose – rekla je ona novinarima.

Ona je izrazila nadu da će u narednoj godini biti postignut dogovor da se BiH priključi inicijativi “mali šengen”, koju s pokrenuli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

– Mislim da bi to bilo u interesu svih građana u BiH zato što pokušavamo da stvorimo veće tržište i da budemo zanimljiviji za direktne strane investicije – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, “mali šengen” bi istovremeno omogućio domaćim privrednicima u regionu veće tržište uz ukidanje dugih čekanja na carinama.

Ona je napomenula i da je robna razmjena u regionu “daleko najveća” a da je izvoz Srbije u BiH “veći nego izvoz Srbije u Rusiju, Kinu i SAD zajedno”.

– Problem što nemamo veći obim međusobne trgovine je taj što imamo ogromne administrativne barijere, prije svega, na carini – rekla je ona.

Brnabićeva je navela i da inicijativa “mali šengen” gleda da se te administrativne incijative uklone, ukazavši da će to biti značajno i za zaustavljanje ekonomskih migracija u regionu.

Ona je izrazila uvjerenje da će to dati jasnu poruku mladima da je perspektiva regiona drugačija.

– Nadam se da će BiH prepoznati svoj interes u ovome i da ćemo 2020. godine zajedno raditi na imlementaciji ove inicijative – rekla je Brnabićeva.