Brnabićeva, koja je u razgovoru sa predsjednikom Instituta Kameronom Manterom i članovima ove institucije predočila ekonomsku situaciju u Srbiji i prioritete Vlade, istakla je da Srbija danas ima stabilnu ekonomiju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade, jer nam je cilj stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije”, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je u protekle tri godine Srbija značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija.

Brnabićeva je podsjetila da je prošle godine Svjetska banka proglasila Srbiju liderom u sprovođenju reformi u jugoistočnoj Evropi, te da je povećan kreditni rejting Srbije.

Ona je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija, te da je samo u prvih pet mjeseci ove godine neto priliv direktnih stranih investicija iznosio više od 1,1 milijarde evra, što je 15,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Brnabićeva je istakla trend povećanja izvoza u ovoj godini, prije svega izvoz IT usluga koji je u prva četiri mjeseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

Ona je rekla da su prioriteti njene vlade digitalizacija i obrazovanje, koji su ključni za dugoročno održivi razvoj cijelog društva, te da je zbog toga fokus na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj.

“Modernizacijom obrazovanja želimo da stvaramo mlade generacije koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav. Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept cjeloživotnog učenja, koji stvara uspješne pojedince, koji onda kreiraju uspješno društvo”, naglasila je Brnabićeva.

S ciljem podsticanja mladih da se oprobaju u biznisu, Brnabićeva je rekla da u Srbiji od oktobra stupa na snagu uredba koja sve one koji osnuju firmu odmah poslije završetka srednje škole ili fakulteta oslobađa plaćanja poreza i doprinosa državi u prvih godinu dana rada.

“Ukoliko firma bude uspješna država će kasnije naplaćivati porez, a ukoliko firma ne izdrži test tržišta, naveli smo mlade ljude da pokušaju, to je što je veoma važno s obzirom na to da želimo graditi preduzetničku kulturu u Srbiji”, istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da su postignuti značajni rezultati u jačanju elektronske uprave, koja je simbol modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promjeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji građana, a ne obrnuto.

Ona je dodala da Srbija nastavlja da radi na unapređenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju adinistrativnih barijera, unapređenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad.

“Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehnologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede. Da bismo postigli da naš rast bude dugoročno održiv, posebnu pažnju posvećujemo kulturi, jer je ona osnova za razvoj svake nacije i očuvanje identiteta”, dodala je Brnabićeva.

Brnabićeva će u nastavku posjete SAD danas imati privilegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu i sastane se sa predsjednikom Njujorške berze Stejsi Kaningam.

Ist-Vest Institut jedna je od najuticajnijih institucija u oblasti međunarodnih odnosa i spoljne politike u svijetu. To je globalna mreža istaknutih političara, lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice.

Predsjednik Instituta je Kamerun Manter, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji.